IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kockaste kuće u Roterdamu predstavljaju "živu šumu" u urbanom prostoru

29.05.2012. | Inhabitat

Smeštene u centru Roterdama, posle tri test verzije, "žive šume" su konačno izgrađene u naselju Helmond. Ove kuće u obliku kocke formiraju selo unutar holandskog grada - moderan koncept projektovan je tako da predstavlja urbanu šumu.

Prvobitna ideja ovih kubnih kuća nastala je 1970. godine. Arhitekta Piet Blom je osmislio nekoliko sličnih kubnih kuća koje su izgrađene u Helmondu. Grad Roterdam je angažovao Bloma za dizajniranje stanova na vrhu pešačkog mosta i on je odlučio da koristi kubne kuće kao ideju. Koncept ovih kuća je pokušaj stvaranja šume - svaka kocka predstavlja apstraktno drvo, pa celo selo postaje šuma.

Kocke su nagnute i podeljene u tri nivoa. Trougao u obliku nižeg nivoa sadrži dnevni boravak. Prozori na ovom nivou su otvoreni ispod okruženja zbog nagnutog nagiba kocke. Srednji nivo sadrži spavaći prostor i kupatilo, dok se najviši nivo, takođe trouglastog oblika, koristi kao dodatna spavaća soba ili životni prostor. Najviši nivo pruža sjajan pogled na okolinu.

Struktura se sastoji od tri betonska stuba koji imaju konkretan blok popunjavanja između prostora. Što se tiče kocke, osnovna struktura je betonski pod sa betonskim stubovima. Kako bi se zaštitio drveni ram i izolacija od izloženosti elemenata, korišćen je cement. Da bi kocka imala lep izgled, korišćene su cink ploče i dvaput dopunjeni glazirani prozori.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;