Nacionalni stadion u Brazilu uskoro spreman za Svetsko prvenstvo 2014. godine

03.07.2012. | Inhabitat

Brasilia, brazilski srednjevekovni kapital, imaće novi fudbalski stadion do kraja ove godine koji će prikazati nekoliko zelenih specijalnih osobina izgradnje. Svetsko prvenstvo koje će se održati 2014. godine i nije toliko daleko, a Brazil će imati mnogo posla kako bi dokazao svetu da može da bude domaćin dva velika međunarodna sportska događaja. U tom cilju, remodernizovani Stadion Nacional de Brazilija (Brazilija Nacionalni stadion) i njen glavni arhitekta, Kastro Melo (Castro Mello), će pokazati da je Brazil i više nego spreman da zablista na svetskoj sportskoj sceni.

Izgrađen 1974. godine, bivši Estadio Mane Garinča Stadion (Estadio Mane Garrincha) je skoro potpuno demontiran i njegov kapacitet će se povećati sa 42.000 na više od 70.000 sedišta. Brazila Green Building Council želi da dodeli sertifikat platine na stadion po završetku izgradnje. Od obuke radnika do najnovije tehnologije čiste energije, novi Nacionalni stadion svojim izgledom nikako neće razočarati, počevši od njegovog futurističkog osećaja i velikodušnih količina prirodnog svetla koje će popuniti tribine.

Solarni paneli će se postrojiti na periferiji krova stadiona, pružajući do 2,5 miliona megavata energije kada izgradnja bude završena. Jedan manje-zeleni rezultat ekspanzije na stadionu i obnovi dovodi do seče oko 80 stabala, ali je jedna od građevinskih firmi koje su uključene u projekat potvrdila je da će donirati 5.000 sadnica drveća koje će se  zasaditi širom Brasilije.     

Da biste smanjili potrošnju goriva, a time i izduvne gasove, preizliveni betonski delovi podržavaju gornje tribine stadiona su oblikovani na gradilištu. Kišnica Capture sistem će pomoći navodnjavaju i sa tim niskim protokom vode na stadionu smanjiće vodu ovog objekta. Montažni betonski komadi, od kojih masivnih osam do 10 se svakodnevno grade, povećavaju bezbednost radnika istovremeno obezbeđujući trajanje betona duže nego obično.

Što se tiče pokretljivosti i pristupačnosti, novi stadion će biti blizu zbirke Brazilijske ultramoderne arhitekture koja je već 52 godine pod zaštitom UNESCO baštine. Buduća metro stanica je još uvek dva kilometra daleko od stadiona. Oskar Nimajer (Oskar Neimeier), glavni arhitekta Brasilije, koji i dalje projektuje u svojoj 104 godini, sigurno će odobriti da novi stadion savršeno dopunjuje pejzaž grada.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...