SFSOPLATE-468X60-BANNER

CTBUH: Izabrani najlepši oblakoderi na svetu za 2012. godinu

25.06.2012. | 24 sata

Spektakularni oblakoderi u Kanadi, Kataru, Australiji i Italiji proglašeni su najlepšim visokim zgradama na svetu za 2012. godinu.

Komisija za visoke zgrade i urbana naselja (CTBUH) imenovala je četiri regionalna pobednika: Kule Absolut u Misisaugi, Kanada (Severna i Južna Amerika), Blaj strit 1, Sidnej (Azija i Australija), Palaco Lombardija, Milano (Evropa) i Doha tauer/Burdž Katar, Doha (Bliski istok i Afrika).

 
Blaj strit

Kule Al Bahar u Abu Dabiju osvojile su nagradu za inovacije koja se prvi put dodeljuje ove godine, i to za impresivnu zaštitu od sunca sa kompjuterskim upravljanjem.

Palaco Lombardija je prvi oblakoder u Italiji koji je osvojio priznanje CTBUH, a Blaj strit 1 prvi u Australiji.

 
Lombardija

Tokom 2011. podignuto je rekordnih 88 objekata viših od 200 metara, dok ih je u 2005. izgrađeno 32, što je bio dosadašnji rekord. Ove godine će biti završeno još 96 ovakvih zgrada.

Jedinstveni pobednik izbora za „najbolju visoku zgradu na svetu” biće proglašen na 11. godišnjoj dodeli nagrada CTBUH na Tehnološkom institutu u Ilinoisu, koja će biti održana 18. oktobra.

  
Al Bahar

Nagradu CTBUH za najbolju visoku zgradu na svetu dodeljuje nezavisan žiri sastavljen od grupe građevinskih stručnjaka - za izuzetan doprinos unapređenju visokih zgrada i urbanog okruženja, kao i za ostvarivanje održivosti u najširem smislu.

Ove godine, komisija CTBUH dodelila je nagradu za životno delo „Lin S. Bidl” Helmutu Janu, arhitekti poznatom po svojim jednostavnim i elegantnim projektima.

  
Absolute Towers

Na adresu CTBUH ove godine je stiglo 78 prijava, najviše iz Azije i sa Bliskog istoka. Trend opadanja kada je reč o prijavama iz obe Amerike nastavio se i ove godine, što odslikava uticaj globalne recesije. Pobednici i finalisti predstavljeni su u knjizi nagrada CTBUH, koja se svake godine objavljuje u saradnji s jednim od velikih svetskih izdavača.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;