INFONET-468X60-BANNER

Dijagonalna kula u Seulu

11.06.2012. | Arch Daily

Nova dijagonalna kula sa 64 sprata se nalazi u zemlji u razvoju komercijalne i mešovite namene - Međunarodnom poslovnom naselju Jongsan u srcu Seula, Južna Koreja. Postepeno toranj se osvrće kritički vezano za pitanja sa projektovanjem solitera na prefinjen način. SOM - arhitektonski biro je izgradnjom uspeo da smanji troškove - od strukturnog dela do energetske efikasnosti.

Dijagonalna kula, visoka 343 metara, donosi više od vizuelnog stimulansa. Nešto slično ovoj je kula Normana Fostera (Norman Foster) - Hearst kula u Njujorku, dijagonale smanjuju količinu čelika više od 25% u odnosu na konvencionalno uokvirene zgrade. Povećava se u nelinearnom vertikalnom opterećenju vetra i ublažava površinske vrtloge. Osnovna struktura se postiže na 4 stuba na uglovima zgrade - koji zauzvrat otvaraju unutrašnji lobi i atrijum.

U okviru ekološko pasivne strategije za kontrolu zaposlenih, fasada kule obuhvata suncobrane - koji su pozicionirani prema njihovoj orijentaciji - horizontalno, vertikalno, dijagonalno - tako olakšavaju toplotu leti i dozvoljavaju direktnoj sunčevoj svetlosti prolaz tokom zimskih meseci. Atipične zidove solitera čini trostruko staklo, umesto standardnog dvostrukog koji se može videti na većini kula. Kritična odluka u izboru ove vrste zastakljavanja proistekla je iz direkcije grada Seula kako bi se zadovoljio njihov kriterijum. Zgrada sadrži rashlađeni snop sistem - termički aktivan  transfer toplote i hlađenja umesto vazduha.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;