SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dijagonalna kula u Seulu

11.06.2012. | Arch Daily

Nova dijagonalna kula sa 64 sprata se nalazi u zemlji u razvoju komercijalne i mešovite namene - Međunarodnom poslovnom naselju Jongsan u srcu Seula, Južna Koreja. Postepeno toranj se osvrće kritički vezano za pitanja sa projektovanjem solitera na prefinjen način. SOM - arhitektonski biro je izgradnjom uspeo da smanji troškove - od strukturnog dela do energetske efikasnosti.

Dijagonalna kula, visoka 343 metara, donosi više od vizuelnog stimulansa. Nešto slično ovoj je kula Normana Fostera (Norman Foster) - Hearst kula u Njujorku, dijagonale smanjuju količinu čelika više od 25% u odnosu na konvencionalno uokvirene zgrade. Povećava se u nelinearnom vertikalnom opterećenju vetra i ublažava površinske vrtloge. Osnovna struktura se postiže na 4 stuba na uglovima zgrade - koji zauzvrat otvaraju unutrašnji lobi i atrijum.

U okviru ekološko pasivne strategije za kontrolu zaposlenih, fasada kule obuhvata suncobrane - koji su pozicionirani prema njihovoj orijentaciji - horizontalno, vertikalno, dijagonalno - tako olakšavaju toplotu leti i dozvoljavaju direktnoj sunčevoj svetlosti prolaz tokom zimskih meseci. Atipične zidove solitera čini trostruko staklo, umesto standardnog dvostrukog koji se može videti na većini kula. Kritična odluka u izboru ove vrste zastakljavanja proistekla je iz direkcije grada Seula kako bi se zadovoljio njihov kriterijum. Zgrada sadrži rashlađeni snop sistem - termički aktivan  transfer toplote i hlađenja umesto vazduha.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;