Arhitekte pretvorile podmornicu u bar

29.05.2012. | Gizmag

Pre dve stotine i pedeset godina, pivar Artur Ginis (Arthur Guinness) potpisao je 9.000-to godišnji zakup svoje pivare St. James's Gate Brewery u Dablinu u Irskoj. U spomen ovog događaja, kompanija Guinness je mogla da iznajmi limuzinu, priredi prijem ili nešto slično, ali oni su se odlučili da urade nešto sasvim drugačije - postavljanje podvodnog bara u ledenim vodama Baltičkog mora nedaleko od Stokholma, Švedska.

Projektovan od strane arhitektonskog biroa iz Londona, Jump Studios, modifikovana turistička podmornica je deo takmičenja Guinness Sea Expirience, koji je uključivao podvodno putovanje unutar Ginisove podmornice kao nagradu.

Biro Jump Studio je dobio projektni zadatak da redizajnira unutrašnjost podmornice tako da ona odražava slogan "Alive Inside" (živ unutra), i uz pomoć inženjera Nikolasa Aleksandera (Nicholas Alexander) stovrili su GRP (glass-reinforced plastics; plastiku ojačanu staklom) ljusku koja se smešta unutar putničkog odeljka podmornice.

 Ovo je zahtevalo uzimanje preciznih mera komplikovanog enterijera podmornice, koje su zatim korišćene za pravljenje ljuske u Britaniji pre nego što je bila poslata u Švedsku na montažu.

Podmornica je postavila određeni broj izazova timu. Školjka ne samo da je morala da stane unutra, već je morala da se prilagodi operativnim parametrima broda, da se uklopi oko strukturalnih elemenata, da ne blokira bezbednosnu opremu ili pristup mašinskom prostoru, i da ispuni ventilacione i protivpožarne bezbednosne standarde. Oni su takođe bili suočeni sa univerzalnim problemom rada unutar podmornice - sve je moralo da prođe kroz mali otvor.

Tako da je ljuska izgrađena od šest vrsta modularnih komponenti koje su mogle da budu smeštene unutar kabine tako da se formira bar, stolovi i stolice za petoro ljudi. Površine tih komponenti sastoji se od gumenih diskova nalik balonima.

Neki od njih su izbušeni da služe kao držači za čaše dok su drugi ožičeni sa LED svetlima koji daju podmornici prikladanu atmosferu noćnog kluba. Eksterijer podmornice ima logo Guinniess 250 na strani u kome mogu da uživaju eventualno neke prolazeće podmornice.

U saopštenju za medije koje je arhitektonski biro Jump Studios dao ne pominju se nikakvi detalji o samoj podmornici, ali fotografije prikazuju tipičnu turističku podmornicu koja se koristi širom sveta za kratka putovanja do dubina od oko 100 metara. Kabina podmornice ostaje na površinskom pritisku u svakom trenutku, što je sreća. U suprotnom, putnici bi pivo Ginis doživljavali veoma ružnim i pri povratku na površinu bi penilo alarmantno (a i opasno) u njihovim stomacima.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...