Nov projekat francuskih inženjera - Nuklearka na dnu mora

03.03.2011. | Blic

Francuski naučnici razmatraju mogućnost da na dno mora spuste malu atomsku centralu, koja bi isporučivala jeftinu struju izolovanim ostrvima ili zemljama koje ne mogu sebi da priušte izgradnju velike nuklearne elektrane.

Francuska je bila pionir u masovnoj gradnji nuklearnih centrala ‘70-ih godina prošlog veka i sada smatra da u industrijske svrhe može da iskoristi tehnologiju iz nuklearnih podmornica.

Francuski DCNS, državna kompanija koja pravi podmornice, napraviće studiju o izvodljivosti, zajedno sa proizvođačem reaktora “Areva”, proizvođačem nuklearne energije EDF i francuskim Komesarijatom za atomsku energiju (CEA), kako bi inženjeri ustanovili da li standardizovane nuklearne elektrane veličine i oblika podmornica, koje su mnogo jeftinije od klasičnih nuklearkih, mogu bezbedno da funkcionišu pod morem i isporučuju struju do kopna putem podvodnih kablova. Studija će se pozabaviti i problemima zagađenja životne sredine.

Prva mininuklearka koja je nazvana “Fleksblu” imaće kapacitet od 50 do 250 megavata - što je ekvivalentno jačini od 1.650 megavata koliko daje generator na kopnu - i moći će da se porine krajem 2016. “Ubeđen sam da ovo može da se uradi. Svetskim morima danas plovi oko 150 podmornica, dakle, instaliranje nuklearne elektrane na dnu mora neće biti ništa novo”, istakao je Andre Kolmer, šef civilnog nuklearnog sektora DCNS.
 
DCNS planira da proizvede “nuklearku” u obliku kapsule, dugačku 100 metara, široku od 12 do 15 metara i tešku 12.000 tona i porine je na dubinu od 100 metara. Kompanija namerava da iskoristi činjenicu da u svetu ponovo raste interesovanje za atomsku energiju zbog rasta cena nafte i sve veće zabrinutosti izazvane globalnim zagrevanjem.

Linkovi:


Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...