INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Još jedno arhitektonsko čudo - Pentominium

25.05.2012. | Arch Daily

Arhitekte Marfi & Jahn su predstavili svoj dizajn - 320 metara visoki neboder u Jongsan Internacionalnom poslovnom distriktu u Seulu. Dizajniran kao dve kule pod jednim krovom, struktura od rešetkastih čelika i stakla je jedna od petnaest planiranih solitera na globalnom delu grada i omogućava ekskluzivni pogled na grad.

Jednostavan otisak kvadrata pruža osnovu za geometriju svakog sprata tornja. Kako bi se iskoristili poželjni vidici ka jugozapadu, jezgra kule se pomeraju van centra ka severoistoku, u obliku slova U. Upotrebljive oblasti mogu se podeliti u jednu, dve, tri ili četiri jedinice po, većina od njih ima pogled ka jugozapadu.

Spoljašnji ekran na vertikalnim i horizontalnim trakama nalazi se nedaleko od balkona. Primarni modul ekrana je visok 5m, širok je 3m i usklađuje se sa fasadom. U delovima gde je poželjna povećana privatnost, kao što su spavaće sobe i kupatila, vertikalne pruge se dodaju u okviru osnovnog modula. Spoljašnji ekran pruža četiri različite prednosti:

  • Obezbeđuju se solarna senčenja na fasadi, smanjujući opterećenje hlađenja zgrade, povećavajući privatnost između kula. Kreiraće se vizuelni i strukturni okviri u kojima će biti smešteni balkoni i enterijer sobe
  • Ograđivanje fasade spoljašnjeg ekrana do balkona, stvara trodimenzionalni prostor umesto tradicionalne dvodimenzionalne fasade. Ova zona razbija barijere između unutrašnjih i spoljašnjih površina, pomaže da se obezbedi iskustvo individualne kuće u urbanom kontekstu visokogradnje
  • U različitim visinama u svakoj kuli, strukturne uvale su isklesane kao građevinske ograde
     
  • Idealne funkcije se nalaze u srednjoj visini nivoa kule. Platforma unutrašnje spoljašnje površine povezuje ovde dve kule, omogućavajući stanarima da imaju svoju privatnu baštu i dnevni boravak na samom vrhu zgrade.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;