U Tokiju otvoren najviši TV toranj na svetu

22.05.2012. | Tanjug

U Tokiju je danas zvanično otvoren najviši TV toranj na svetu, "Tokyo Skytree". Očekuje se da tokom dana oko 8.000 ljudi poseti kulu i provoza se ultra brzim liftovima do panoramskih terasa novog najvišeg simbola Japana visokog 634 metara.

 

Japanski mediji navode da su neki čekali i do nedelju dana u redovima da bi kupili karte, mada će, po svemu sudeći, biti mnogo razočaranih jer je danas u Tokiju oblačno vreme.

Novi toranj ima oblik igle, sa čeličnim cevima koje okružuju središnji, betonski noseći deo, izgrađen je uz pomoć najnaprednije tehnologije, tako da može da izdrži i u slučaju jakog zemljotresa.

Skajtri (nebesko drvo) je već uvršten u Ginisovu knjugu rekorda kao najviši toranj na svetu, rekord koji je sa svojih 600 metara visine dosad držao toranj u kineskom gradu Guangdžu, poznat i kao Kantonski toranj.

Skajtri će služiti kao radio i televizijski toranj i turistička atrakcija. Zameniće 333 metara visoki Tokijski toranj, koji je od 1958. godine bio jedan od prepoznatljivih simbola Japana.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije