PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Krovni ribnjak za svaku porodicu?

14.05.2012. | Gizmag

Izgleda kao nešto neobičnije oblikovani staklenik, ali "Globe (hedron)", nastao saradnjom agrofuturista Urban Farmers AG i dizajnerom Antonijom Skarponijem (Antonio Scarponi) iz firme Conceptual Devices, jeste koncept samostalne krovne akvaponične kupole za koje se njegovi dizajneri nadaju da će pomoći u rešavanju rastućeg problema nestašice hrane. Kompanija traži sredstva da pretvori ovaj koncept u prototip.

Akvaponični koncept predstavlja brak akvakulture (uzgoj vodenih životinja, poput riba ili rakova) i hidroponika (gajenje biljaka u vodi). Otpadne materije od riba (i njihove hrane) se akumuliraju u vodi. Kada se ove materije usmere ka biljkama one se konzumiraju kao nutrienti, pročišćavajući vodu u tom procesu pre nego što ona postane previše zagađena za ribe. Postoje slični koncepti, poput projekta Fishy Farm, koji primenjuje principe sličnih simbiotičkih ideja.

Urban Farmers su napravili internet stranicu u kome traže donacije za prikupljanje 15.000 dolara da sprovedu ovu ideju u prototip. Prema toj stranici, krovne kupole će imati kosture napravljene od obnovljivih materijala (bambus je predložen). Možda najveće iznenađenje na stranici jeste tvrdnja da jedan Globus (Globe) može da ishrani jednu četvoročlanu porodicu tokom cele godine, pružajući im sve od riba, povrća i bilja koje im je potrebno. Nerealno? U svakom slučaju zvuči kao veoma optimistična procena.

Efikasnost prikupljanja novca po strani (Urban Farmes samo nude nacrte svog dizajna - zašto ne bi ponudili potpuni prototip za 100.000 dolara?), ideja o modularnom krovnom agro sistemu koji se temelji na akvaponičnosti izgleda savršeno razumno, sa konceptom ili bez njega.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;