INFONET-468X60-BANNER

Totalitarna arhitektura - Imaju li diktatori stila?

11.05.2012. | Design Build Source

Arhitektura je više od lepe fasade. Ispitavanjem arhitekture i njenih efekata na društvo, možemo da vidimo da se psihološke i fizičke reakcije obično povezuju sa našim strukturama, koje govore volumenima o globalnim pitanjima, društvenim normama i kulturnim klimama.

Ovo je nešto što je veoma prostudirano, i razumevanje arhitekture neke kulture poboljšalo je jačanje razumevanja funkcionisanja i principa same kulture.


Veliki spomenik Velikom vođi

Termin "totalitarna", iako je povezan sa određenom političkom i društvenom doktrinom, nema jasan estetski i umetnički smisao. Dakle, označavanje jednog arhitektonskog stila kao "totalitarnog" se zasniva samo na period u kome je nastao. U principu, što je više ideološki ispunjen neki lokalitet, to on postaje veći predstavnik režima.

Međutim, iako postoji težak fokus na arhitekturu kapitalističkog sveta - gde je modus operandi često "što viši to bolji" - malo informacija je sakupljeno od jedne od najviše zatvorenih zemalja na sveti - Severnoj Koreji.

Zemlja funkcioniše kao porodična diktatura, sa ubedljivim totalitarnim državnim principima. Ako stavimo po strani sporna ljudska i socijalna prava, Severna Koreja, sa vladajućim principima i kulturnim osnovama koje su daleko drugačije od onih u ostatku sveta, jeste fascinanti arhitektonski pejzaž za one koje su videli zemlju i njen glavni grad Pjongjang uživo.


Auto-put Herojske mladosti

Nemački arhitekta Filip Meuser (Philipp Meuser) je imao priliku da iskusi korejansko izgrađeno okruženje u svojim putovanjima, deleći svoja zapažanja u knjizi "Arhitektonski i kulturni vodič: Pjongjang".

On se priseća načina na koji grad reflektuje osnivačku kulturološku politiku koja se primećuje kroz loše osmišljene gradske blokove, neiskorišćene autoputeve i, najprimentije, u džinovskim spomenicima severno korejskih lidera.

Ništa manji autoritet nego bivši diktator Kim Džong-Il koji je govorio u svojim arhitektonskim memoarima o zamrešnosti severno korejske arhitekture.

"Lik lidera mora uvek biti postavljen u centru arhitektonskog prostora", napisao je Kim Džong-Il. "Arhitektonski prostor mora biti sastavljen na takav način da se osigura da lik lidera dominira svim elementima prostora i da sve arhitektonske komponente ne odskaču od istaknutosti lika lidera. Ovo će pomoći narodu da gleda u lik lidera sve vreme i da ih inspiriše sa ponosom i svešću da su srećni u zagrljaju svog vođe."


Stambeni blok Thongil

Konstantan podsetnik u formi figura lidera lako simbolizuje diktatorski 'stil' koji je široko rasprostranjen u zemlji. Arhitektonski aspekti Severne Koreje su uniformisani, projektovani i 100 posto odobreni od strane Kim Džong-Ila. Mnogi od njih su ocenjeni kao besmisleni, hiperkritični i planirani od strane onih koji nisu planeri, ali ono što oni zaista nagoveštavaju je da zemlja, posebno glavni grad, konstruisana da pokaže fasudu radije nego da ispune funkciju.

Istraživanje arhitekture totalitarnih zemalja kao što je Severna Koreja - zemlje koje su veoma često neviđene - se ne preduzima kako bi se kritikovale ili ukorile. Oni jednostavno svedoče o činjenici da arhitektura govori o kulturi i politici, o društvenim normama i vrednostima. Da biste razumeli arhitekturu morate je slušati. I kroz slušanje, pravo razumevanje kulture se može postići.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;