INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neobični javni toalet u Norveškoj

08.05.2012. | Pogledaj

O skladu koji Norvežani postižu između impresivnih lepota pejzaža i maestralno oblikovane arhitekture, pisali smo ranije i te tekstove možete pogledati na linkovima ispod. Danas vam predstavljamo još jedan takav primer na zadovoljstvo svih koji su čekali još malo skandinavskih rešenja za pomalo zanemarene infrastrukturne objekte.

Reč je o projektu odmorišta u mestu Lofoten, jednom od 18 pešačkih ruta koje zbog svojih izuzetnih pejzažnih karakteristika promoviše Norveška turistička zajednica. Kako bi omogućili turistima uživanje u prirodnim lepotama, nužni objekti koji se nalaze na odabranim stazama projektovani su od strane najboljih norveških arhitekata. Čitav projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2016. godine.

Ovaj put je zadatak bio manje glamurozan: projektovati javni toalet i to po uzoru na prethodni objekat koji je stradao u velikoj okeanskoj oluji, pejzažnog arhitekte Inga Dahlmana iz ureda Landskaps Fabrikken.

Novi projekt je dodeljen arhitekti Mantheju Kuli koji je u specifičan kontekst na granici planinskih klisura s obalom Atlantika trebao smestiti nenametljiv dizajn odmorišta s toaletom. Projekt je trebao poštovati dva glavna preduslova: ostvariti građevinu malog obima koja je dovoljno teška da je ne oduva vetar sa Atlantika i istodobno pružati svojevrstan odmor od pejzaža, nudeći druge vrste čulnih kvaliteta.

Objekt je u potpunosti izveden od kortena, od kojeg fabrike u okolini izrađuju brodove. Pregradni zid izliven je u betonu, dok je sanitarni čvor izveden od nerđajućeg čelika. Rđanje na pregibima i uglovima onemogućeno je stavljanjem tankih staklenih pregrada. Svod je u ostakljenim panelima debljine 12 do 20mm, kako bi se omogućio pogled na horizont i planinske vrhove. Objekt nije izolovan, tako da je njegovo korištenje predviđeno samo za letne mesece.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;