Koncept protoka pretvara vetar u svetlost sa bambusnom turbinom (video)

08.05.2012. | Gizmag

Mrežno napajano ulično osvetljenje jeste nešto što većina nas uzima zdravo za gotovo, ali postoje delovi sveta gde je električna energija oskudni resurs, i kada sunce zađe, lokalni pešački saobraćaj u oblastima gde nema obilja javne rasvete može da izazove bezbednosne brige. U potrazi za jeftinim vanmrežnim rešenjima za mesta tipa kolumbijskog grada Kartagene, dizajner Alberto Vaskez (Alberto Vasques) pomoć je tražio u vetru. Njegov koncept protoka čini korišćenje lako dostupnog bambusa za izgradnju vertikalnih vetroturbina sa LED modulima na kraju svake lopatice. Kako vetar hvata lopatice, LED osvetljava pešačke staze ispod.

Vaskez - koji je takođe dizajnirao kartonsku stonu lampu i baterijsku lampu od karotona, kao i paklicu cigareta u obliku kovčega - kaže da, iako su kolumbijske obalske staze prepune tokom dana, one su bukvalno puste noću zbog oskudne javne rasvete. On kaže da bi se vetrovi koji su konstantni tokom cele godine u Kartageni mogli dobro iskoristiti. Za Kolumbiju se, takođe, smatra da ima drugu najveću raznolikost bambusa u Latinskoj Americi, sa nekih sedamdeset vrsta.

Koncept protoka je dizajniran da se bavi određenim problemom u specifičnom regionu, ali može biti i dobar izbor za eko parkove, energetski efikasan poslovni razvoj ili univerzitetske kampuse koji traže načine da smanje troškove utrošene energije. On poseduje lopatice od bambusa koje se smeštaju spiralno oko vertikalne ose, za koje Vaskez kaže da mogu da prihvate vetar iz svakog pravca. Niskoenergetski LED modul nalazi se na oba kraja svake lopatice, osvetljavajući kako se struktura okreće na vetru i dajući redove neprekinutih svetlostnih traka - to je teorija, u najmanju ruku.

Ovaj koncept zapravo nije otišao dalje od faze prototipa za sada, tako da ne postoji način da saznamo da li će sadašnji dizajn da prihvati dovoljno vetra i da generiše dovoljno osvetljenja koje bi bilo od praktične koristi. Na takva pitanja će nesumljivo ubrzano biti odgovoreno kada dizajneri počnu sa testiranjima u saradnji sa Moholy-Nagy Univerzitetom umetnosti i dizajna u Budimpešti, ali možda bi dizajn ima neke koristi od postavljanja fotonaponskih panela na vrh strukture koji bi hvatali sunčeve zrake tokom dana i garantovali obilje svetlosti u slučaju nedostatka vetra.

Takav dodatak, međutim, bi verovatno podigao troškove proizvodnje i stavio Koncept protoka van domašaja ljudi za koje je dizajniran da pomogne, i takođe bi dodalo na komplikaciji uličnom osvetljenju koji bi trebalo da bude postavljen od strane nekvalifikovane lokalne radne snage.

Video koji sledi pokazuje kako Vaskez gradi model svog koncepta, koristeći LED svetla napajana od trane baterija u cilju da pokaže njegov potencijal osvetljenja:

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...