INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koncept Windstalk: vetrofarma bez turbina

11.11.2011. | Gizmag

Vetroturbine su sve popularniji način za generisanje čiste energije i veliki vetroparkovi niču širom sveta. Međutim, mnogi stanovnici koji žive blizu predloženih vetrofarmi su izrazili zabrinutost zbog estetike i vibracija niskih frekvencija za koje oni tvrde da ih stvaraju same vetrenjače. Interesantni Windstalk (Vetro stabljika) koncept, koji je osmislila njujorška firma Atelier DNA, bi mogla da prevaziđe oba ova problema i ujedno da stvara istu količinu električne energije kao i obične vetroturbine.

Osmišljen kao potencijalni projekat generatora čiste energije i kao turistička atrakcija za Masdar grad Abu Dabija, Windstalk koncept sastoji se od 1.203 stubova (šipki, stabljika) od ugljeničnih vlakana, koji stoje 55 metara visoko i koji su usidreni na zemlju u betonskim bazama koje se kreću od 10 do 20 metara u prečniku. Šipke, koje su 30cm u prečniku pri tlu i sužavaju se do prečnika od 5cm na vrhu, prepune su sa gomilom pizoelektričnih diskova. Između diskova nalaze se elektrode koje su povezane kablovima koji se protežu duž svake šipke - jedan kabl povezuje pozitivne, dok drugi povezuje negativne elektrode.

Dakle, umesto da se oslanjaju na vetar koji okreće turbine za proizvodnju električne energije, kada se šipka ljulja u vazduhu, naslage pizoelektričnih diskova se sabijaju, stvarajući struju kroz elektrode. U vizuelnom lepom načinu da ukažu koliko - ako uopšte - energije šipke stvaraju, gornjih 50cm svake šipke je opremljen sa LED sijalicama koje svetle u odnosu na količinu energije. Tako da kada vetar prestane da duva i energija prestaje da se generiše, LED lampe se gase.

Kao način da se maksimizira količina energija koju Windstalk farma može da generiše, konceptom je zamišljena ugradnja generatora obrtnog momenta unutar betonske baze svakog stuba. Kako se šipke ljuljaju, tečnost juri kroz cilindre i niz apsorbera koji konvertuju kinetičku energiju njišućih šipki u električnu energiju.

Zato što će sposobnost generisanja električne energije vetrofarme Windstalk zavisiti od količine vetra, projektanti su osmislili način čuvanja energije. Ispod poljane stabljika nalaziće se dve velike komore jedna iznad druge, oblika osnove stuba samo izvrnute (videti sliku preseka ispod). Kada vetar duva, deo generisane elektične energije će se koristiti za napajanje niza pumpi koje pomerju vodu iz niže komore ka višoj. Onda, kada vetar prestane da duva, voda će teći iz gornje ka donjoj kormori, pretvarajući pumpe u generatore električne energije.

Projekat Windstalk je još uvek samo koncept, tako da dizajneri nisu odredili optimalni oblik za stabljike, rekavši da se kompjuterske simulacije mogu koristiti da se osmisle najbolji profili za maksimiziranje pokreta stabljiki i generisanje električne energije. Čak i tako, projektantski tim procenjuje da bi ukupna generisana električna energija bila uporediva sa onom od konvecionalnih vetroturbina, jer, iako jedna turbina koja je ograničena na istu veličinu kao i stabljike može da proizvede više energije od jedne stabljike, Windstalk stabljike se mogu postaviti u mnogo gušćem rasteru za razliku od vetroturbina.

Windstalk koncept, biroa Atelier DNA, osvojio je drugu nagradu u takmišenju Land Art Generator Initiative (LAGI) ove godine. Takmičenje traži od učesnika da "projektuju seriju umetničkih instalacija koje jednostavno kombinuju estetske intrige i umetnički koncept sa stvaranjem čiste energije".

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;