INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Herzog & de Meuron - Forum u Barseloni

04.04.2012. | Nicole Jewell | Buildipedia

Opterećen ranim problemima, Forum u Barseloni, arhitektonskog biroa Herzog & de Meuron, postao je arhitektonsko delo vredno divljenja, kao i orijentirno mesto, koje se nalazi pored užurbane kongresne oblasti.

Budimo iskreni - nije lako istaći se arhitektonski u Barseloni. Arhitektonski portfolio grada uključuje neke od najraznovrsnijih i istorijskih arhitektonskih projekata u svetu. Izuzetne kreacije Antonija Gaudija, kao što su Sagrada Familija, Casa Mila i druge, su čvrsto utemeljile reputaciju Barselone kao arhitektonskog raja.

Međutim, nije svaki objekat modernistički i gotski u ovom mediteranskom priobalnom gradu. U stvari, barselonina arhitektura 21. veka ostavlja svoj pečat na impresivnoj gradskoj sceni već godinama.

Prikladno je dakle, da grad sa takvim ogromnim arhitektonskim prisustvom ima velika arhitektonska imena u svom spisku, a malo arhitekata današnjice su veći od Žaka Hercoga (Jacques Herzog) i Pjera de Meurona (Pierre de Meuron). Švajcarski arhitektonski tim je uspeo da projektuje veoma upečatljivu modernu zgradu - Forum u Barseloni - koji se drsko drži svog mesta među više tradicionalnijim arhitektonskim znamenitostima.

Sa Forumom u Barseloni, u kome je sada smešten muzej Blau (deo Prirodnjačkog muzeja - Museu de Ciències Naturals), Herzog i de Meuron ne samo da su uspeli da stvore moderni zaokret u pejzažu grada, koji je dugo bio dom više klasičnom secesionističkom stilu, već su uspeli i da izazovu dosta kontraverze takođe.

Zgrada Foruma je izgrađena kao dom za Univerzalni forum kultura 2004 - međunarodni događaj, u trajanju od 141 dana, koji je trebao da iskoristi turistički prezasićeni grad posle uspeha Olimpijskih igara 1992. godine. Događaj je imao za cilj da promoviše mir, održivi razvoj, ljudska prava i različitosti. Međutim, mane u projektu i preterani troškovi izgradnje izazvali su mnogo više kritika nego pohvala.

Ovaj događaj je bila ideja tadašnjeg gradonačelnika Barselone, Paskvala Maragalija i Miroa (Pasqual Maragall i Mira), koji je dobio mnogo pritužbi u vezi budžeta, problematičnih građevinskih pitanja, i pristrasnog organizovanja međunarodne manifestacije. Zbog mnoštva političkih protesta koji su prethodili stvarnom događaju, komplikovana trouglasta zgrada Foruma dospela je na naslovnim stranama kao centar kontraverzi mnogo pre svečanog otvaranja.

Najveća zamerka, pored neverovatno visoke cene od 144 miliona američkih dolara, je bila vezana za neadekvatne građevinske karakteristike objekta, koji su bili naglašeni sa važnim problemima odvodnjavanja krova. 

Ponoćno plava trouglasta građevina meri 180 metara sa svake strane i 25 metara u visini, i ima veliki unutrašnji prostor na dva sprata, površine preko 9.000 metara kvadratnih. Ogromni auditorijum ima kapacitet do 3.200, dok izložbeni prostor meri skoro 5.000 kvadratnih metara. Prostorna unutrašnjost je osvetljena raznim poligonalnim montažnim krovnim svetlarnicima, koji su postavljeni u krovu i bočnim delovima zgrade.

Agresivni "plutajući" (konzolni) trougao se otvara ka velikim trgovima na obe strane, stvarajući harmonični pešački prostor koji povezuje zgradu sa morem koje je samo nekoliko metara udaljeno. Pored nazubljenih karakteristika objekta i rustične teksture, plava betonska obloga zgrade je isprekidana sa vertialnim, nazubljenim, ogledalima-trakama koje reflektuju plavo nebo, što je rezultiralo u konfliktnoj mešavini naturalističkih elemenata i modernističkog, oštrog dizajna.

Tipično za mnogo kontraverznih projekata (naročito u Španiji), rane kritike i protesti su se brzo zaboravili nakon otvaranja. U stvari, zgrada Foruma u Barseloni je stekla priličan broj obožavaoca tokom godina. Okolina je razvijena u živu, kongresnu oblast nazvanu Park Foruma (El Parc del Fòrum), koji prima hiljade posetilaca svake godine kako prolaze pored Foruma na putu ka luci i prelepoj mediteranskoj obali - la Barceloneta.

Arhitekte Herzog i de Meuron su stvorili izuzetne građevine širom sveta, ali u Barseloni su iskoristili duh avanturističkog dizajna grada, koji je prvobitno oličen radom arhitektonskog svetitelja Barselone - čuvenog Antonija Gaudija.

Danas, uprkos početnoj političkoj nesuglasici, zgrada Foruma u Barseloni je više od kontraverze, predstavljajući sada jedinstveni arhitektonski orijentir. Njegov ekscentrični stil i zanimljiv dizajn dodaju jedinstven, avangardni element u Barseloni, koja je po mnogima arhitektonska svetinja.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;