PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Njujorška Javna biblioteka - 1100 Architect

08.02.2012. | Arch Daily

Ovaj odeljak njujorške biblioteke od 1.000 metara kvadrata, koja zauzima donja dva sprata stambene visokospratnice u delu Menhetna pod nazivom Battery Park City (planirana zajednica na jugozapadnom delu Menhetna, površine od 0,37 kilometara kvadratnih), naručena je da zadovolji potrebe ove nove i brzorastuće zajednice. Kao nove kulturne institucije, koja nije ukorenjena u zajednici, bilo je od ključnog značaja za projekat da uspostavi svoje prisustvo kako bi privukao posetioce.

Projekat je radio arhitektonski biro 1100 Architect sa sedištima u Njujorku i Frankfurtu. Arhitekte su obezbedile da projekat bude primećen sa dizajnom koji najavljuje biblioteku okružujućoj zajednici: potpuno zastakljena, dvospratna, fasada na naijstaknutijem uglu biblioteke pojačava vezu između prolaznika na ulici i unutrašnjih prostora. Svetla, šarena sekcija za decu zauzima prostor pored fronta ulice, čineći posmatračima evidentnu transformaciju standardnih biblioteka i prostora za čitanje u viziju za 21. vek.

Biblioteka pre svega funkcioniše kao samouslužni sistem koji zahteva da rapored bude jednostavan za navigaciju i izuzetno pojednostavljen. Otvoreni, svetli prostori stvaraju ambijent dobrodošlice za javnost, dok je dizajn polica i povremenih displeja, nameštaja i informacionog pulta olakšava najefikasniju cirkulaciju. Pronalaženje puta kroz biblioteku je intuitivno zbog vizulenih signala raspoređenih u prostoru i korišćenja boja kao odrednica.

Prostor za biblioteku je dodeljen od strane izvođača višespratnice, i njegov prostorni raspored je bio čudan, podeljen na tri različite oblasti - ulazni deo, prostor prvog sprata i mezanin. Dinamičan plafon deluje kao fizički i vizuelni ujedinitelj sve tri zone i njegove sklapajuće ravni usmeravaju pažnju kroz biblioteku.

Centralno stepenište je upečatljivo, i njegovo prisustvo se slavi umesto da se krije, podstičući korisnike da istraže oba nivoa biblioteke. Delom funkcionalno i delom skulpturalno, stepenište od betona i čelika sa završnom obradom od teraca prenosi izdržljivu i monolitnu sliku, koje se anulira negativnim prostorom ispod njega gde postoji primamljivo, šarena klupa.

Ovaj projekat, koji je najviše eko-prijateljski od svih odeljaka njujorških javnih biblioteka, koristi brojne strategije održivog dizajna i na putu je da dobije LEED Gold sertifikat. Sistem osvetljenja kombinuje potrebu za svetlim i funkcionalnim bibliotekarskim prostorom i energetsko efikasna rešenja. Instalacija uređaja za dnevno zatamljivanje registruje količinu svetlosti koja ulazi i zatamnjuje obližnje izvore svetlosti u cilju kompenzacije. Energetska efikasnost osvetljenja je dodatno poboljšana korišćenjem sijaličnih mesta sa niskom potrošnjom energije i senzorima prisustva u malim, manje koriščenih, prostorima.

Reciklirano drvo od proizvođača drvnih proizvoda, podne obloge napravljene od recikliranih kamionskih guma, kao i reciklirani čelik korišćen u policama, vratima, štokovima i konstrukciji su deo napora da se pažljivo uzme u obzir životni ciklus svih upotrebljenih materijala. Potrošnja energije u ovom odeljku njujorških biblioteka se meri i nadoknađuje na udaljenim lokacijam koje koriste održive izvore energije poput vetrogeneratora, solarnih instalacija i hidroelektrana.

Uz obilje prirodnog svetla, prostorno dramatičnih linija viđenja, efikasnim cirkulatornim putanjama, ogranak njujorških biblioteka u ovom delu Menhetna je odmah uspeo da privuče posetioce i podstakne zajednicu da je koriste.

Projekat je osvojio više nagrada za arhitekturu i održivo projektovanje. Neke od njih su Craftsmanship Award 2011. godine, koju dodeljuju The National Terrazzo and Mosaic Association, Port Morris Tile and Marble Corporation, kao i Best of Year Merit Award za 2010. godinu, koju dodeljuje časopis Interior Design.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portalom Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;