Arhitektonski biro Assemblage - projekat stanovanja u Iraku

19.01.2012. | Arch Daily

Londonska firma Aseemblage osvojila je UN Habitat međunarodni arhitektonski konkurs za projektovanje novih stanova u Iraku. Konkurs je deo većeg programa UN Habitat-a i iračke vlade za izgradnju novih stambenih objekata širom zemlje. Nakon uspeha timova iz Holandije, Francuske i drugih arapskih država, Assemblage planira da usavrši svoj predlog i pripremi njihov projekat za izgradnju u toku ove godine.

Glavni projekat će obezbediti naselje za 3.000 ljudi. Programi integrisani unutar planova uključuju dom zdravlja, škole, pijace i razne zelene površine i igrališta. Savremene metode izgradnje i tradicionalni aspekti iračkog urbanizma se primenjuju celoj šemi. Mreža, u potpunosti osenčenih, pešačkih ulica će zaštiti stanovništvo od oštrog sunca, dok je proment orkestriran na način da se postigne bezbedni, potpuno pešačko uređeni centar. Lokalna radne snaga i materijali će se koristiti za izgradnju.

U međuvremenu, arhitektonski biro Assemblage je ušao u uži izbor međunarodnog konkursa za izgradnju novog iračkog parlamentarnog kompleksa u Bagdadu. Projektom će se obuhvatiti ceo kompleks, pored parlamentarne sale, i glavni projekat za okolni deo grada. Lokacija, doduše, ima problem sa ostatcima 50 metara armiranog betona poluizgrađene "super džamije" Sadama Huseina.


Ostatci "Super džamije"

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...