PRIJAVA-468X60-BANNER

Sky Street - Alternativna parking kula

13.01.2012. | Arch Daily

Osnovni koncept Alternativne parking kule, pod naziv Sky Street (Nebeska ulica), projekat Hugona Kovalskog (Hugon Kowalski), Adama Vircinksog (Adam Wiercinski) i Borisa Vrzešča (Boris Wrzeszcz) ima za nameru da stvori parking mesta kao produžetak ulice. Tipične gradske ulice sa saobraćajnim trakama, parking prostorima, trotoarima i tramvajskim linijama, pomogla im je u oblikovanju njihove forme objekta.

Drugi glavni problem koji podržava ovu ideju je bilo omogućavanje cirkulacije bez mogućnosti sudara. U tu svrhu struktura objekta se sastoji od dve spirale. Naglašavajuća ulična forma stvara spoljnu konturu objekta - uzvodnu spiralu. Unutar ove spirale, nalazi se silazna spirala, koja je slika u ogledalu uzvodne spirale.

Obe spirale se spajaju jednom na polovini kruga. Zbog ovog rešenja, vozač je u stanju da uđe kolima u zgradu, parkira automobil i posle izađe iz zgrade u istom pravcu sve vreme. Na vrhu ove strukture uzlazna spirala glatko se spaja sa silaznom spiralom.

Konture zgrade ističu se u panorami zaliva Viktorija. Objekat nije tako visok (100m) kao okružujući neboderi ali njegov oblik ga čini simbolom u ovoj oblasti. Njegova sferični oblik čini koherentnu strukturu, spojene uzlazne i silazne spirale, obe od betona, su dodatno konsolidovane sa čelilnim ramom unutar objekta. Kompletno telo stvara izuzetno čvrstu, jajastu konstrukciju.

Drugo lice objekta jeste njegova neverovatna unutrašnjost. Ogroman svod može biti korišćen na različite načine. Na dve lokacije u objektu postoje suspendovane platforme projektovane za višestruke namene. Osvetljenje objekta zavisi od korisnika. Tokom noći svetla automobila i tramvaja se reflektuju na površini plafona i tada zgrada svetli kao fenjer.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;