PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Redefinisanje Varšave: Neboder od 188 metara

19.12.2011. | AL

Arhitektonski biro Schmidt hammer lassen architects osvojio je međunarodni arhitektonski konkurs za projektovanje poslovnog nebodera od 188 metara visine u finasijskom distriktu centralne Varšave u Poljskoj.

Neboder od 60.000 metara kvadratnih zameniće postojeću Ilmet zgradu i izdvajaće se kao moderni orijentir jasno identifikovan u varšavskom horizontu svojim jedinstvenim, elegantnim, oblikom i izgledom.

"Cilj konkursa je bio da se projektuje poslovni neboder koji će biti novi orijentir na varšavskom horizontu, a u isto vreme postizanje i isticanje punog potencijala ove izuzetne istorijske lokacije", rekao je jedan od osnivača arhitektonskog biroa Schmidt hammer lassen architects, gospodin Džon Lasen (John Lassen).

Objekat se sastoji od tri pojedinačno stepenasta pravougaona volumena sa sve većim visinama ka istoku. Fasada stvara suptilni ritam u gradskom pejzažu tako što se lagano pomera unutra i ka spolja, dok nagnute linije krovova čuvaju optimalne svetlosne uslove sussednim objektima.

Projekat nebodera pruža prostornu povezanost između krova i uličnog nivoa. Lobi, koji se nalazi u uličnom nivou, sa svojim spektakularno oblikovanim plafonom, korespondira sa nagnutim oblikom krova, što sve čini da se zgrada dojima kao skulpturalni objekat.

Otvorni lobi omogućava stanovnicima Varšave da prođu kroz i u objekat, spajajući trg i park ispred nebodera sa dvorištima istorijskih stambenih kuća koje se nalaze na jugu. Neboder pruža niz atraktivnih javnih prostora i služi da dopni istaknuto mesto objekta, kao i celog okružujućeg komšiluka.

Zgrada je projektovana da smanji potrošnju energije sa ciljem kvalifikovanja za sertifikate najvišeg nivoa održivosti kao što su BREEAM Excellent ili LEED Gold status. Modularni fasadni sistemi sa elementima stakla od poda do plafona, obezbeđuju visok nivo transparentnosti, kao i punu integraciju senki i reflekciju svetlosti roletna.

Nagnute krovne površine su opremljene sa fotonaponskim ćelijima i elementimi za sakupljanje kišnice. Ukupni pristup održivoj gradnji je kombinacija upravljanja inteligentne zgrade i smanjenja tehničkih instalacija korišćenjem pasivnih elemenata gradnje.

Detalji o projektu:

Lokacija: Varšava, Poljska
Tip objekta: Poslovni neboder
Arhitektura: Schmidt hammer lassen architects
Investitor: UBS Real Estate Kapitalanlagegesellschaft mbH
Površina: 60.000 metara kvadratnih
Takmičenje: 2011. godine, prva nagrada u međunarodnom arhitektonskom takmičenju
zatvorenog tipa
Status: Period izgradnje je od 2012. do 2016. godine
Građevinska kompanija: ARUP

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;