Neboder Strata u Londonu

02.09.2011. | CTBUH

Lokacija: London
Završetak izgradnje: 2010
Visina: 148m
Spratnost: 43
Površina: 36.610m2
Tip objekta: neboder
Funkcija: prvenstveno rezidencijalna
Vlasnik: Castle House Developments Ltd.
Izvođač: Brookfield Constructions UK Ltd.
Arhitektura: BFLS
Konstrukcija: WSP Group

Od samog početka, održivost je bila ključ evolucije objekata. Arhitekte, profesionalni timovi i izvođači su razvili i primenili obimnu strategiju održivosti koji opisuje sve procese i procedure od koncepta projekta, preko projektovanja, izgradnje i useljavanja. Ovaj holistički pristup održivom projektovanju nebodera pokazaće se kao veoma koristan za budućnost visokih zgrada.

"Prva zgrada na svetu sa integrisanim vetroturbinama postavlja novi nivo u pogledu strategija održivosti." Robert Tordej, BFLS

Neboder Strata je ključni element prema urbanističkom planu Elephant & Castle Regeneration Masterplan. Ovaj neboder sa 408 apartmana ima skroman uticaj na okruženje i stvara dodatne, prijatne, javne površine. Planovi, takođe, uključuju susedni paviljon od pet spratova koji će obuhvatati rezidencijalne i poslovne jedinice. Strata će biti povezan sa planiranim Elephant & Castle MUSCo (Multi-Utility Services Company) - postrojenje za celu zajednicu koje koristi obnovljive izvore energije za grejanje i hlađenje.

Starta je na mnogo načina oblikovan prema bliskoj i daljoj perspektivi posmatrača; s obzirom da je postavka jedinstvene fasadne obloge dizajnirana tako da ostavi svoj trag u londonskoj panorama ali i da izazove snažan osećaj kod posmatrača kada ga posmatra izbliza.

Prva zgrada na svetu sa integrisanim vetroturbinama postavlja novi nivo u pogledu strategija održivosti. Korišćenje integrisanih vetroturbina je vizuelno uzbudljiv način stvaranja električne energije za objekat ove visine i imajući u vidu njegovu lokaciju. Forma i orijentacija zgrade omogućuju najbolje korišćenje dominantnog, preovlađujućeg, jugo - jugoistočnog vetra. Tri vetroturbine, svaka sa po pet lopatica, imaju prečnik od devet metara i predviđa se da će proizvoditi 50Mwh električne energije godišnje, što je u proseko oko 8% od celokupne potrošnje električne energije nebodera.

Da stavimo ovu cifru u kontekst: to je dovoljno energije da zadovolji godišnju potrebu za trideset dvosobnih apartmana. Električna energija koju stvaraju vetroturbine će se koristiti u zajedničkim prostorijama nebodera. Stvarna cifra koliko ove turbine proizvode električnu energiju znaće se nakon dve godine njihovog rada.

Ove tri vetroturbine na samom vrhu nebodera su smeštene u otvorima u kojima savršeno naležu. Kao što i priliči njihovoj prirodi, ova tri otvora formiraju kompleksne trodimenzijonalne otvore koji pomažu u usmeravanju vetra kroz turbine, povećavajući na taj način sveukupnu efikasnost vetroturbina. Jedinice su bile sklopljene na zemlji pre nego što su podignute i ugrađene, te je na taj način smanjena količina rada na velikim visinama. Pristup radi održavanja i zamene delova vetroturbina je preko kanala za održavanje u neboderu.

Svaki sloj fasade je postavljen tako da poboljša njegov učinak tamo gde je potrebno. Staklo, najvredniji i najranjiviji deo fasade, nalazi se sa unutrašnje strane, a sa spoljne strane je aluminijumski panel, dok se u sredini nalazi vetreni sloj fasade. Čvrsti, pokretljivi, otvori nalaze se na spoljnoj strani fasade i omogućavaju prirodnu ventilaciju iste.

Linkovi:

 • Arhitektonski biro BFLS - http://www.bfls-london.com/
 • Strata - http://www.stratalondon.com/
 • Studija kontrasta: arhitektura kao delioc i ujedinitelj - link
 • Megalomanija moćnih zgrada: neboderi otporni na udarce aviona - link
 • Redefinisanje Njujorških nebodera - link
 • Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi
  i ima li mesta za njih u budućnosti - link
 • Održivi razvoj doslovce - razvoj i perspektive gradova na prelasku dva milenijuma (linkovi) - link
 • Najveći neboderi današnjice - The John Hancock Center, Čikago - link
 • Najveći neboderi današnjice - Taipei 101 - link
 • Najveći neboderi današnjice - Petronas Twin Towers - link
 • Najveći neboderi današnjice - Chrysler Building - link
 • Kingdom Tower: Najavljena izgradnja najviše zgrade na svetu - link
 • Foster: 30 St Mary Axe - Hearst Tower - link
 • Norman Foster: Gerkin nije bio katastrofa - link

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...