INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Promenljivost pekingške arhitekture - Feniks međunarodni medijski centar

05.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Zapadno od Čaojang (Chaoyang) parka, šetači, prolaznici i lokalno stanovništvo pratilo je nastajanje čudne, zakrivljene, metalne strukture. Kompanija iz Hong Konga, Phoenih Media, izabrala je Peking da bude mesto gde će se nalaziti njihovo sedište, korišćenjem arhitektonskog dizajna koji hrabro izražava svoju nameru da se udalji od tradicije ka otvorenim idealima budućnosti.

Iskrivljena metalna krofna, prekrivena staklom, smešta unutar nje dva objekata, jednog od njih u punom obimu od deset spratova. Ona će uključivati javni i privatni prostor, studije za emitovanje i produkciju, restoran i kafe, i krivudave rampe i eskalatore koje premošćavaju prostor. Čak i u svom nezavršenom stanju, privukao je dosta pažnje javnosti sa svojim modernim dizajnom.

Kako Kina grabi svaku priliku da se modernizuje i uspostavi sebe na međunarodnom planu, prirodno je da će tražiti međunarodne arhitekte da joj pomognu da to postigne (što se ne razlikuje od gradova tipa Njujorka ili Dubaija). Ali kompanija Phoenix Media je jedinstvena po angažovanju lokalne firme - Institut arhitektonskog dizajna u Pekingu (BIAD - Beijing Institute of Architectural Design) - koja će joj projektovati njen izložbeni medijski centar. Izgrađen i projektovan u potpunosti od strane kineskih projektanata i inženjera, postavlja cilj kineskoj medijskoj kući da takođe teži progresu ka ispunjenju visokih međunarodnih standarda.

Vodeći arhitekta instituta Šao Veiping objašnjava: "U proteklih deset godina, većinu zgrada koje ostavljaju pečat su projektovali strani arhitekti. To je dalo utisak ljudima (Kinezima) da su samo međunarodni arhitekti sposobni da projektuju moderni dizajn... Zato je naš projekat poseban. Napravljen je u Kini (Made in China). Pokazuje javnosti i svetu da su lokalni kineski arhitekti i inženjeri sposobni da koriste svoj dizajn i tehnologiju da naprave moderan arhitektonski projekat."

Projekat Instituta jeste odrađen lokalno, ali on deluje, i te kako, međunarodni. Institut arhitektonskog dizajna u Pekingu je odlučno gradio svoju referentu reputaciju na međunarodnim konkursima i njegovi projekti su već prevazišli kinesko kopno. U skaldu sa ovim, moderan dizajn Feniks objekta koristi novu tehnologiju da stvori nešto što bi prethodno bilo nemoguće izgraditi.

Ponos arhitekte Šaoa je evidentan kada govori kako su najveći međunarodni standardi korišćeni za svaki pojedinačni element projekta. Nova tehnologija omogućava Institutu da iskoristi 3.180 različitih delova da stvori komplikovanu staklenu strukturu. "Ovaj projekat je složeniji od projekta 'Ptičijeg gnezda' (Olimpijski stadion u Pekingu)", drsko tvrdi arhitekta Šao. "Dobili smo mnogo pozitivnih informacija o projektu, i mi shvatamo da ti komentari nisu samo naglašavali oblik objekta, već su bili u vezi da preciznošću detalja i kako se svi oni uklapaju."

Konstatujući da metalni okvir zgrade okružuje centralnu šupljinu, posmatrači mogu primetiti njene sličnosti sa Olimpijskim Ptičijim gnetzdom. Ali Šao je brz u naglašavanju razlika, ujedno objašnjavajući da su paralele slučajne. "Napravili smo projekat na osnovu logotipa kompanije Feniks Medija. Dvostruki feniks u krugu. Takođe, koristili smo koncept Mobijusove trake (više o ovome možete pročitati na linu ispod ovog teksta). Ovo smo izabrali zato što je kružni oblik, i odnosi se na kineske elemente jing i jang. Jing i jang se spajaju, gore i dole se prenosi, i unutrašnje i spoljašnje povezuje zgradu sa parkom i komšilukom."

Zgrada može da daje utisak naglog kontrasta sa okolnim susedima, ali se čini, čudno, kao da je kod kuće među njima. "Mogli smo da projektujemo fensi i složeno koliko smo želeli", objašnjava Šao, "ali nismo išli tamo jer imamo prinsip... mora da se uklopi i da poštuje tradicionalne elemente lepote. Ne može da se sukobljava sa tradicionalnim predstvama ljudi." Lokalni građevinski radnik potvrđuje osećanja Šaoa: "Svako je voli (zgradu). Prelepa je i jedinstvena."

Ali Šao zna da aspiracije Feniks medija centra daleko prevazilaze jednostavnu estetiku. Sa nagoveštajom osmeha on diskusuje o vezi klijenta i biroa u ovom projekti. "Feniks medija je oko na svetu. Kinezi širom sveta gledaju Feniks TV: Hong Kong, u zemlji, Tajvan, čak i evropske zemlje i u SAD-u. Ali sve njene teme i fokusi su o Kini. Otvaranje ovog medijskog centra je dobar napredak za Kinu. Činjenica da su nas izabrali (kinesku kompaniju) jeste inovacija samo po sebi."

Kao i sama Mobijusova traka, centar krije svoju složenost unutar jednostavnog oblika. I, promene koje mogu doći sa njegovim stvaranjem mogle bi biti veće od zamišljenih. Feniks mešunarodni centar nalazi se na jugozapadnom uglu Čaojang parka i biće otvoren u oktobru 2012. godine.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;