Centar za istraživanje dizajna Kanzas univerziteta

28.11.2011. | Architect Magazine

Centar za istraživanje dizajna Univerziteta u Kanzasu (CDR - Center for Design Research) nalazi se na brdu u okviru bivše farme Chamney u delu Zapadnog kampusa u Lorensu (Lawrence). Centar, deo Fakulteta Arhitekture, dizajna i planiranja Univerziteta u Kanzasu, nastao je kao inkubator za inovacije u polju građevinskih proizvoda i usluga, uključujući interdisciplinarne studije mehaničkog i kompjuterskog inženjeringa, biznisa, dizajna, bionauka, zdravstvenih i velnes studija, kao i socijalnih nauka.

Lokacija je zauzeta sa dve postojeće zgrade koje su ostatci stare farme - kamena kuća na severnom rubu i kameni ambar na istoku imovine - ali ni jedna nije odgovarala potreba novog centra. Za svoju novu zgradu, uprava fakulteta nije morala da traži dugo projektanta: Den Rokhil (Dan Rockhill), profesor arhitekture je zajedno sa svojih 23 studenata radio projekat novog centra u Studiju 804 (Studio 804), školske godine 2010-2011.

"Projektantski zadatak je bio jako jednostavan", kaže Gregori Tomas (Gregory Thomas), direktor CDR-a i profesor dizajna na Kanzas univerzitetu. "Objekat mora da služi dvojaku funkciju: kao mesto sastanka i prostor za prezentacije i, takođe, kao radna laboratorija. On, takođe, mora biti mesto koje se deli sa javnošću i koje informiše tu istu javnost o pitanjima održivosti."

Pitanje održivosti je poznato profesoru Rokhilu, koji napominje da je paviljon od 170 kvadratnih metara četvrti objekat Studija 804 koji je projektovan po LEED Platinum principima, i dodaje da će CDR najverovatnije biti prva komercijalna setifikovana pasivna zgrada u Severnoj Americi.

Skromna struktura smeštena je direktno južno od postojeće farme i pristupa se preko rampi od betona i stakla, koje su smeštene na malom parking prostoru pored ambara. Spoljašnji kameni radovi nastali su od otpada proizvoda iz proizvodnje kamena. Između marta i maja, nekoliko studenata napravio je od ostataka male kamene blokove. "Ne znam da li su nešto pogrešili", šali se profesor Tomas o povećem poslu koju su studenti odradili.

Ali materijali i radni procesi su dobar primer snage Studija 804 - sposobnost da se pretvori inače beskorisni otpad u estetski ugodan materijal kroz kombinaciju inventivnosti i jeftine radne snage. "Mi ga prožimamo sa dizajnom i osećajem za ručni rad", kaže profesor Rokhil.

Iako je zgrada odevena u ciglu i staklo, uramljena je u drvetu i čeliku. Spoljašnji zidovi od cigli su pridržani sa gredama od 30 santimetara, dok je krov odrađen od greda od 50cm. Šupljine su popunjene sa izolacijom od celuloze koja je nanešena prskanjem. "Zadržali smo omotač čvrstim i čistim", kaže Rokhil. "Čak ne postoje ni instalacije u zidovima da bismo maksimizirali izolaciju i sprečili toplotna curenja." Dodatna krovna masa, u vidu zasada oko ivica i solarna mreža u centru, pomažu u izolaciji gornjeg dela centra.

Ulaz, na zapadnom delu zgrade, vodi direktno na recepciju i ka pridruženim toaletima. Ovde, staklo uokviruje opremu za monitoring koja prikazuje energetski učinak objekta u realnom vremenu. Kratka šetnja niz rampu vodi do višenamenskih konferencijskih prostora, koji imaju živi zid koji poboljšava kvalitet unutrašnjeg vazduha i koji buja zahvaljujući korišćenju kišnice za novodnjavanje.

Prirodno svetlo se filtrira kroz elektrohromni, glazirani, sistem zida zavese koji formira većinu južne fasade. Trombni zid od 25 santimetara - sastavljen od opeke od 15cm punjene sa peskom i obložene sa 5cm krečnjaka sa obe strane - smešten je 75cm iza stakla i obezbeđuje većinu toplote zgradi tokom zime. Spolja, trombni zid deluje kao da je nastavak omotača zgrade pod staklom, ali ima potpuno drugačiji utisak u enterijeru. Između svakog drugog sastava postavljene su debele ploče laminiranog stakla. Gledano iz enterijera, ovo daje, inače teškoj kompoziciji, pozadinsko osvetljenje kada je osunčano.

"Nismo mogli ovo da uradimo da smo se oslonili samo na škrti univerzitetski budžet", kaže Rokhil i dodaje da je projekat uspeo zahvaljujući sponzorstvu i donacijama preko sto kompanija. Ova sponzorstva su dozvolila mogučnosti koje možda ne bi inače postojale. "Ne morate da uzmete nešto sa police", objašnjava profesor Rokhil.

Sposobnost da prilagodite materijale svom projektu do velike detaljnosti je zadivljujuća stvar. Od čelične obloge za podove, preko prilagođenog sistema zida-zavese, pa do ručno tesane kamene obloge za fasadu, Centar za istraživanje dizajna jasno prikazuje slučaj čiste i jednostavne arhitekture koja je ujedno odrađena prema najvišim standardima održivog projektovanja danas.

Više o projektu:

Projekat: Center for Design Research, Lawrence, Kansas
Klijent: University of Kansas Endowment Association
Arhitekte i izvođači: Studio 804, Lawrence, Kan.—Dan Rockhill; Gerard Alba, Ashley Banks, Sarah Brengarth, Cade Brummer, Matthew Holderbach, James Ice, Andrea Kirchhoff, Jenny Kosobud, Michael Mannhard, Justin McGeeney, Amanda Miller, John Myers, Kirsten Oschwald, Kate Penning, Allison Pinkerton, Michael Prost, Dan Schaeffler, Ben Shriplin, Mariah Tooley, Ben Welty, Brian Winkeljohn, Andrew Younger, and Giannina Zapattini (projektantski tim studenata)
Građevinski inženjeri: Norton & Schmidt Consulting Engineers
Mehaničke, elektro i ViK instalacije: Hoss & Brown Engineers
LEED konsultant: Henderson Engineers
Površina: 170 metara kvadratnih

* Projekat je dobitnik Holcim regionalne nagrade 2011. za Severnoameričku regiju.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...