INFONET-468X60-BANNER

Prva LEED Platinum zgrada završena u severnoj Evropi

23.11.2011. | WAN

Danski arhitektonski biro Arketima Architects završio je prvu zgradu u severnoj Evropi koja je dostigla inspirativnu LEED Platinum sertifikaciju, pridružujući se elitnoj list od oko 150 poslovnih objekata u svetu koji su ostvarili ovaj poduhvat.

Kompleks od 22.500 metara kvadratnih jeste nova poslovna zgrada za globalnu kompaniju koja proizvodi vetroturbine Vestas u Arhusu u Danskoj (Aarhus), sa dizajnom koji je dostojan ove firme koja se bavi održivom energijom. Nazvana "Kuća Vestas", zgrada je osmišljena sa najvećom geotermalnom instalacijom i samo koristi oko 50% energije potrebne za komercijalne komplekse.

Tamni obris u gradu Arhusu, Kuća Vestas se transformiše kako noć padne pomoću obojenih svetala koje oživljavaju panelisanu fasadu dodajući novu dimenziju formi. Korisnici ulaze u centralni atrijum - u kome se eksperimentisalo sa završnim materijalima sa različitim teksturama.

U okviru ove centralne praznine nalaze se dva kamena volumena koji funkcionišu kao centri za sastanke za ceo objekat. Fleksibilni zidovi su postavljeni širom objekta i oni omogućavaju zaposlenima da transformišu svoje radno okruženje u prostore koje njima odgovaraju, lako oblikujući unutrašnji volumen bez promene tehničkih instalacija.

 

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;