INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Skroz ispucano!

29.11.2011. | Susan Brimo-Cox | Concrete Decor

Kada je beton u pitanju, da li su pukotine neizbežne? Tehnički, ako je svaki aspekt originalne smeše urađen savršeno, možda nisu. Ali u stvarnosti, možemo se slobodno kladiti da će se pukotine pojaviti. Betonske pukotine (prsline) uzrokovane su nepravilnom pripremom podloge, lošim odnosom u mešavini, lošom kontrolom debljine, nepravilnim negovanjem, loše nameštenim prividnim spojnicama, temperaturnim promenama, opterećenjem, pomeranjem zemljišta ili objekta, kao i zbog niza drugih razloga – pojedinačno ili u kombinaciji.

Građevince često zovu da poprave ili kamufliraju betonske pukotine. Vlasnik kuće sa stazom za kola ili pešake ili pacijom može da odluči da su pukotine neprivlačne i da ih treba popraviti. Pukotine u podrumu ili garaži često zahtevaju pažnju.

Deril Menjuel (Darryl Manuel), predsednik preduzeća Vexcon Chemicals Inc. iz Filadelfije, primećuje trend u pretvaranju starijih zgrada – koje često imaju betonske podove sa puno pukotina – u apartmane i maloprodajne prostore. A u novim maloprodajnim i komercijalnim prostorima, često su traženi betonski podovi zbog njihove trajnosti i dugovečnosti, a da se ne razmišlja o pukotinama.

Kada je u pitanju opravka pukotina i dekorativna obrada betonske površine, desetak američkih preduzimača dalo je mnogo preporuka. Različite vrste pukotina, izgleda, zahtevaju različite tehnike opravke.

"Prva stvar kada su u pitanju betonske pukotine jeste da je skoro svaka pukotina različita, a kako se opravlja pukotina zavisi od toga šta će se koristiti za premaz", objašnjava Rej Enderson (Ray Anderson), vlasnik kalifornijskog preduzeća Only Under Pressure.

Detektiv za pukotine

Neke pukotine su jednoročni posao, kao što su pukotine nastale usled problema sa negovanjem ili zbog prelaska preteškog kamiona preko ploče. Ovo su statičke pukotine, koje teško da će se kretati. Konstrukcijske i druge vrste pomerajućih pukotina, sa druge strane, obično predstavljaju neprestane probleme. Kako ističe Tom Ralston, predsednik kalifornijske kompanije Tom Ralston Concrete Inc: "Morate da ispoštujete svaku konstrukcijsku pukotinu. Ona će nastaviti da se kreće."

Majk Mersing (Mike Meursing), menadžer u kalifornijskom preduzeću Versatile Deck Coatings kaže: "Jednom kada locirate pukotine i lom, važno je da utvrdite uzrok, inače će vaša opravka biti kratkoročna". Ako je uzročnik naprezanja još uvek prisutan, beton će pući ponovo, ali, dodaje, postoje pokazatelji šta je moglo da prouzrokuje pukotine. Evo nekih primera:

  • Ako je pukotina pune dubine, a površine sa obe njene strane neujednačene, uzrok je, verovatno, nestabilna podloga
  • Ako je ploča na padini, a pukotine idu pod pravim uglom u odnosu na padinu, verovatno je uzrok klizište
  • Ako se primećuju mestimične pukotine i vidi ili zna da je teška mehanizacija prešla preko betona, preterano opterećenje je verovatni uzrok
  • Ljuspanje ili pucanje površine na mestu gde se nalazi armatura ukazuje na to da je korozija armature krivac
  • Na pukotine od udarca često ukazuje cepanje
  • Ciklus smrzavanja i odmrzavanja često uzrokuje širenje i stalno pucanje betona
  • I, ako ne postoji očigledan uzrok pucanju, ali se primećuju uvijanja na površini ili sporadično pucanje, verovatno je to usled skupljanja.

Vrste materijala za pripremu i opravku

Bez obzira na to koji dekorativni gornji sloj betona planirate da primenite na njegovoj površini – boju, neproziran premaz, asfaltni zastor – treba da prvo popravite sve pukotine. Uobičajena praksa jeste da se pukotine obrade dletom ili sečivom za štemovanje. Ne samo što to pomaže da se očiste ivice pukotine, već štemovanje obezbeđuje i malo veći prorez u koji ćete ubaciti materijal za opravku.

Veličina sečiva za štemovanje koja će vam biti potrebna za posao zavisi od širine pukotine, navodi Džejson Rut (Jason Root), iz USF Surface Preparation Group. "Mnogi vole da štemuju pukotine sa sečivom V oblika, a možete uzeti i četvrtasto sečivo". Uobičajene širine oštrice koje se koriste za štemovanje neujednačenih pukotina su od 0,6cm, 1cm i 1,25cm (od 1⁄4 inča, 3⁄8 inča i 1⁄2 inča), kaže, dodajući: "Kada se štemuje neujednačena pukotina, oštrica manjeg prečnika je bolja. Što je manji obim sečiva, tešnji je prorez koji možete da napravite".

Postoje tri opšte kategorije materijala za opravku pukotina, objašnjava Ronald Borum, izvršni potpredsednik u kompaniji Crossfield Products Corp. Krute popravke su zavarivanje i rezultujuća popravka je kruta. Ovi materijali "zamenjujuju fizički integritet i stvaraju bešavnu podlogu." Epoksidni i polimerni cementni fileri tipični su za ovu kategoriju, kaže.

Proizvodi u polufleksibilnoj kategoriji "koriste se više za ispunjavanje spojnica nego za opravku pukotina", kaže Borum. "Zato što su polukruti, mogu da tolerišu određeno kretanje. Dobri su ispod premaza koji može da toleriše određeno kretanje, jer mu obezbeđuju dobru podršku."

Fleksibilni proizvodi za opravku najčešće se koriste za male opravke pukotina – kada je pukotina od 0,3 do 0,15cm ili manja - i kada je pukotina stabilna. Ovi proizvodi premošćuju pukotinu, nanose se prirodnim padom ili uprskavanjem.

U određenim situacijama, možda ćete morati da stavljate kopče preko pukotine. Ova tehnika generalno rezultuje čvrstom opravkom, iako možda ne izgleda lepo.

Koji proizvod ćete koristiti, zavisi od prirode pukotine, dodatnih koraka koje ćete preduzeti da bi ste oslobodili svakog tekućeg pritiska na ploču (kao što je stvaranje dodatnih prividnih spojnica) i od dekorativnog premaza koji ćete koristiti na vrhu.

Teri Kolins (Terry Collins), inženjer betonskih konstrukcija iz udruženja iz Ilinoisa Portland Cement Association, podseća preduzimače "da postoji stalna promena volumena koja se sve vreme dešava u betonu (kako se on širi i skuplja). Kada postavite spojnice pravilno, to obezbeđuje smanjenu ravan koju bi pukotina pratila nasuprot nepravilne pukotine."

Preporuke za popravke

Kao što je ranije spomenuto, koriste se različite tehnike u popravljanju pukotina i pripremanju površine za dekorativni premaz. Kao što Enderson naglašava, često "treba da odete tamo i da vidite šta će ići, a šta ne".

Uvek isperite pukotinu vodom pod pritiskom ili je izduvajte komprimovanim vazduhom. Pukotina mora biti čista kako bi se dobro vezala sa materijalima za opravku.

Ako koristite boju za beton, vaš "materijal za opravku treba da se slaže sa okruženjem - cementni je često materijal izbora", primećuje Borum.

Menjuel za bolje prianjanje preporučuje korišćenje vezivnog agensa na zidovima pukotine ako koristite cementni materijal. "Obradite zakrpu ako ćete naneti premaz ili boju na površinu", dodaje.

Ako koristite epoksid, uverite se da je materijal u potpunosti ispunio pukotinu, savetuje nekoliko preduzimača. Ako naspete samo deo pukotine - recimo gornjih 2,5cm ili slično - ono što dobijate jeste obrnuta prividna spojnica, a znate šta će se zatim desiti - popucaće.

Kada je reč o epoksidu, injektiranje pod pritiskom je najbolje, svedoče mnogi. Takođe, korišćenje tiksotropnog epoksida može imati prednosti. Tiksotropan epoksid se stvrdnjava kako prodire kroz pukotinu. Ovo slabi mogućnost oticanja materijala sa dna pukotine i omogućava da materijal ispuni pukotinu i onda da se veže.

Sa zaptivnim materijalima za opravku, Darel Adamson (Darrel Adamson), potpredsednik preduzeća Engrave-A-Crete Inc. iz Sarasote preporučuje upotrebu penastog creva (backer rod) ako ima prostora. "Potrebna vam je dobra veza sa obe strane pukotine, ali središnja traka treba da bude tanka kako bi bila elastična i rastegljiva (u slučaju kretanja pukotine)." Adamson upotrebljava špric kada koristi zaptivače za male pukotine i kaže: "Ako treba da ostružete višak, odsecite ga i odstranite. Nemojte ga razmrljavati prstom. Ili, možete sačekati da se veže i ravno ga iseći."

Za pripremu gornje površine betona, nakon što je pukotina popravljena, Enderson preporučuje peskarenje kako bi se površini dao profil, zatim pranje kiselinom da bi se neutralizovala svaka moguća alkalnost i otvorile površinske pore za primanje premaza. "Možete biti kreativni prilikom popravki, ali dobra popravka zahteva vreme. Nemojte žuriti", savetuje Ves Folmer (Wes Vollmer), vlasnik preduzeća Alternative Finishes iz San Antonija.

Pukotine kao dekorativni elementi

Mark Donaldson, vlasnik preduzeća Skookum Floors USA iz Sijetla, kaže da bi upotreba pukotina kao dekorativnih elemenata mogla da bude specijalizovana oblast rada, ali on i drugi preduzimači su sami došli do nekoliko genijalnih načina da sakriju pukotine na otvorenom.

Upotrebom nepravilnih pukotina dobija se izgled nepravilnih kamenih ploča za popločavanje koji daje prirodan ukrasni efekat, primećuje Li Tizard (Lee Tizard) predstavnik prodaje u kalifornijskom preduzeću Floric Polytech Inc. Nakon štemovanja pukotina i primene teksture razdvajanja, treba iseći dodatne nepravilne pukotine pomoću reznog alata kako bi se stvorio veštački efekat kamenih ploča, kaže.

Ralston je osmislio sopstvenu varijaciju teme kamenih ploča koja je dobila pohvale mušterija. Umesto da napravi efekat kamenih ploča preko cele površine, on koristi samo određene oblasti. Ralston ne štemuje pukotine, već ih obeležava ekserima i nanosi gornji premaz debljine 1cm preko ploče. Onda koristi eksere kao vodiče da bi dospeo do originalnih pukotina upotrebom vrha mistrije ili okrugle konusne turpije. Rezbari oblike kamena za popločavanje u premazu (korišćenjem štapa ili konusne turpije za "autentičan izgled spojeva") samo sa jedne strane pukotina i praši ih bojama u zemljanim tonovima. Preostale površine praši između bojom peščara. Na ovaj način, površine peščar-boje izgledaju kao da su oivičene nepravilnim kamenim pločama za popločavanje.

Međutim, ne žele svi izgled nepravilnih kamenih ploča. Folmer kaže da je jedna od njegovih mušterija želela tradicionalniji izgled pločica. Da bi postigli taj izgled "postavili smo obrazac oko pukotina i prvo isekli pukotine. Onda smo naneli linije kredom i isekli ostatak obrazca".

Za realističniji izgled "male pukotine u obliku paukove mreže su dobre za lišće i druge elemente organskog dizajna", kaže Mersing. Dodatni rezovi pilom pomažu da se ove pukotine uključe u dizajn.

Donaldson sugeriše da možete da postignete lepe efekte isticanjem pukotina. "Ubacite boju u pukotinu pomoću prskalice, omogućavajući boji da se primi sa svake strane pukotine."

Druge kreativne mogućnosti su i usmeravanje pukotina ili ljuspi i lepljenje kamenčića ili ispunjavanje praznina drugom bojom ili materijalom za postizanje mozaik-efekta.

Kako Folmer naglašava: "Ne postoji ono što ne možete da uradite sa dekorativnim betonom ako imate otvoren, stvaralački um".

Nikad ne reci nikad

Bez obzira za koji ste se dekorativni efekat odlučili, "Pukotine mogu biti ispunjene, ali ne očekujte da su fiksirane", opominje Adamson. Popravka pukotina je veliki posao, ali "Nikada ne bih garantovao mušteriji da neće biti pukotina", kaže Donaldson. "Nikada ne dajte garanciju na pukotine. One su tu sa razlogom", tvrdi Enderson.

Primećujete li zajedničku nit u ovim komentarima? Tako je - nemojte garantovati da se pukotine neće vratititi. Tizard je čak napravio kartu razvoja koja mu pomaže da ostane u toku sa opravkama betonskih pukotina, uključujući i opcije pomoću kojih je upozoren da ugovor treba raskinuti ili odustati od projekta ako mušterijin budžet nije dovoljan ili mušterija ne želi da se pukotine poprave. Inače, njegov grafikon služi kako bi menjao tehnike opravke prema vrsti premaza koji je korišćen - kruti i čvrsti ili mek i fleksibilan - i prema veličini i vrsti pukotine. Izgleda da je kreativnost njegova jedina varijabla.

U svim oblastima, američki preduzimači postaju sve kreativniji sa opravkama betonskih pukotina i dekorativnim efektima koje postižu. Kako je primetio Mersing: "Kada defekt pretvorite u umetnost, to je prava umetnost!"

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;