INFONET-468X60-BANNER

Nanoantene bi mogle da pomognu solarnim panelima da budu efikasniji

16.11.2011. | Gizmag

Radio talasi su tip elektromagnetne energije, i kada se prikupe tradicionalnim metalnim antenama, elektroni koji su generisani mogu da budu konvertovani u električnu struju. Imajući u vidu da su optički talasi takođe tip elektromagnetne energije, tim naučnika sa univerziteta u Tel Avivu se zapitao da li se oni takođe mogu konvertovati u elektricitet putem antene.

Ispostavilo se da mogu - ako su antene veoma, veoma kratke. Ove "nanoantene" bi mogle da zamene silikonske poluporvodnike u specijalnim solarnim panelima, koje bi mogle da sakupljaju više energije iz šireg spektra sunčeve svetlosti nego što je trenutno moguče.

Nanoantene su napravljene od malih količina aluminijuma i zlata, i svaka je manja od mikrona u dužini - zato što svetlost ima tako kratku talasnu dužinu (u poređenju sa radio talasima), tako da kraće antene pružaju optimalnu apsorpsiju. Posle stvaranja, nanoantene su podvrgnute svetlosti da bi se utvrdilo koliko dobor primaju u prenose svetlosnu energiju. Prema inicijalnim testovima, 95 posto vataže apsorbovane preko antena se prenosi dalje, sa gubitkom od samo pet posto.

Ne samo da su nanoantene efikasne, već kada im dužina varira, talasna dužina koju one mogu da apsorbuju se menja. Samim tim, istraživači veruju da jedan solarni panel koji sadrži nanoatene različitih dužina (koje su identične u svemu ostalom) može da prikuplja energiju iz šireg solarnog spektra nego što je trenutno moguće sa tehnologijom poluprovodnika.

Sa tim na umu, tim istraživača iz Tel Aviva je sada u procesu stvaranja eksperimentalnih solarnih panela, nano-imprintovanih sa nanoantenama različitih dužina i oblika. Takođe, posmatraju proces konverzije elektromagnetne energije u električnu struju, sa nadom da će je možda poboljšati.

Iako silikon nije preterano skup materijal, naučnici veruju da bi superiorna efikasnost njihovih panela mogao da dozvoli da oni budu manji od sadašnjih fotonaponskih panela, i samim tim više isplativiji.

Slična istraživanja su takođe u procesu u Ajdaho Nacionalnoj laboratoriji (Idaho National Laboratory), gde istraživači razvijaju plastične splarne panele u koje su utisnute nanoantene.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;