INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proglašeni dobitnici evropskih Holcim Awards 2011. nagrada

15.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Pobednici trećeg po redu međunarodnog takmičenja za Holcim Awards za projekte održive gradnje i vizije širom Evrope proglašeni su na ceremoniji u Milanu. Ukupna suma od 300.000 američkih dolara dodeljena je za tri izuzetna projekta sa kojima su konkurisali arhitekte, planeri, inženjeri i vlasnici projekata. Projekti koji su pobedili pokazuju širok spektar pristupa na polju održive gradnje koji odgovaraju kako na sve intenzivniju urbanizaciju tako i na inovacije materijala i tehnika gradnje.

Holcim fondacija za održivu gradnju sa sedištem u Švajcarskoj sprovodi takmičenje u pet regiona širom sveta istovremeno. Više od 6.000 prijavljenih projekata sa prostora 146 zemalja takmičilo se za Holcim nagrade koje imaju za cilj da promovišu održive odgovore građevinske industrije na tehnološke, društveno-ekonomske, kulturološke i probleme zaštite životne sredine.

Zlatna Holcim nagrada za projekat urbane obnove u Nemačkoj

Urbanistički plan koji transformiše slabo iskorišćen rukavac reke Špreje u Berlinu u prirodni „bazen“ dužine 745m osvojio je glavnu nagradu u visini od 100.000 dolara. Projektom Flussbad u srcu istorijskog grada stvorena je zona za plivanje veličine 17 olimpijskih bazena, kao i javni urbani prostor za rekreaciju, kako za stanovnike tako i za turiste, u blizini Museuminsel (muzejsko ostrvo), mesta koje je UNESCO proglasio svetskom baštinom. Od pada berlinskog zida 1989, okrug je doživeo rast populacije od 75%, a paralelno sa tim i gubitak slobodnog prostora.

Urbanistički plan koji uključuje prirodni rezervat trščanog korita od 1,8ha sa podvodnim filterima u vidu peščanog korita za prečišćavanje vode sačinio je tim predvođen arhitektom Timom Edlerom iz studija „realites united“, u Nemačkoj. Član žirija i ko-direktor javne agencije za planiranje „Publica“ sa sedištem u Londonu, Lucy Musgrave, čestitala je pobedničkom projektu na direktnom i jakom uticaju na kvalitet urbanog života i pozitivnom ekološkom doprinosu kroz remedijaciju gradskih plovnih puteva.

„Ovo je odličan primer onoga što bi moglo da se postigne u okvirima izazovnih sredina gradskog jezgra koja imaju bogatu tradiciju i kulturno nasleđe, a u kojima je lokalna javnost zanemarena“, izjavila je Musgrave.

Srebro za fabriku pretvorenu u gradsku većnicu i građanski centar u Belgiji

Srebrna Holcim nagrada uručena je projektu kojim je nekadašnja fabrika pretvorena u novu gradsku većnicu i građanski centar u gradu Oostkamp u Belgiji. Osnovna ideja španskog studija „Carlos Arroyo Arquitectos“ nije samo reciklaža osnovne strukture i materijala, već i iskorišćenje samog prostora i njegove tehničke infrastrukture na nov način.

Upečatljivi enterijeri od gipsa ojačanog staklom i recikliranog papira dopunjuju raspored modularnih klastera koji su uređeni u skladu sa termalnim zonama: dizajn „thermal onion“ (termalni slojevi) znatno smanjuje potrošnju energije. Ovim projektom se postiže maksimalan učinak uz najmanju moguću meru tehničkih intervencija i minimalna finansijska ulaganja. Otvorena glavna aula je izuzetan primer transparentnosti u državnoj arhitekturi.

Bronzana nagrada za projekat infrastrukturnog pregrupisavanja u Italiji

Bronzana Holcim nagrada dodeljena je zajedničkom projektu studija „Philippe Rizzotti Architects“, „Samuel Nageotte Architecture“ i „Off Architecture“, svi sa sedištem u Francuskoj, kojim se planira pretvaranje jednog od vijadukata na deonici autoputa na kojoj je nedavno izgrađena obilaznica u vertikalne stanove. Stambene jedinice u blizini grada Scilla u južnoj Italiji namenjene su penzionisanim Evropljanima koje privlači ova regija zbog klimatskih i ostalih prestižnih faktora.

Vertikalni piloni vijadukta ojačani su da bi se poboljšao strukturni kapacitet, a dodate su i horizontalne platforme da obezbede prostor za stambene jedinice, medicinske usluge, rekreaciju i prodavnice. Projektu je odato priznanje za pametnu transformaciju postojeće strukture u potpuno drugačije svrhe, kao i zbog toga što nudi nov ekonomski potencijal u toj oblasti.

Projekti u Finskoj, Nemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj dobili priznanje

Priznanje je dobio multinacionalni tim „Sauerbruch Hutton“, Nemačka, „Arup“, Velika Britanija i „Experentia“, Italija za poslovnu zgradu srednje visine od drveta u zoni sa niskom do nepostojećom emisijom ugljenika u Helsinkiju – kao i nemačka preduzeća „Barkow Leibinger Architects, Schlaich Bergermann und Partner“ i „TRANSSOLAR Energietechnik“ za saradnju na projektu izgradnje niskobudžetnih stanova u Hamburgu, za koji su koristili inovativne tehnike i materijale uključujući montažne elemente od lakog betona i reciklirana penasta stakla kao agregat za enterijer. Priznanja su takođe pripala holandskim arhitektonskim studijima „De Stuurlui Stedenbouw“ i „Atelier Gras“ za strukturu kolibe-bašte kojom se stvaraju zelene površine za rekreaciju u gusto naseljenim urbanim područjima, kao i za projekat tehnologije proizvodnje nerepetativnih betonskih struktura slobodnog oblika izlivenih na licu mesta korišćenjem digitalno proizvedene voštane oplate za višekratnu upotrebu studija „Gramazio & Kohler, Architecktur und Digitale Fabrikation – ETH Zurich“ iz Švajcarske.

Nagrada „Nova generacija“ za vizije studenata poslediplomskih studija

Takmičenje za Holcim Awards nagrade prepoznaje važnost angažovanja budućih stručnjaka na temu održive gradnje i deljenja njihovih vizija i ideja na konceptulanom nivou. Kategorija „Nova generacija“ otvorena je za projekte studenata. Prva nagrada dodeljena je timu od četiri studenta sa fakulteta „AA School of Architecture“, Velika Britanija, za projekat istraživanja efikasnog sistema izrade izlivenog betona za geometrijski zahtevne građevinske elemente. Predlog za reciklažu materijala i regionalnu transfomraciju u španskom gradu Gijón/Xixón, koji je dala Elisa de los Reyes Garcia sa univerziteta „Universidad Politécnica de Madrid“, Španija, primila je drugu nagradu. Eduardo Mayoral sa univerziteta „Universidad de Sevilla“, Španija, dobio je treću nagradu za ambiciozan dizajn i koncept izrade bioluminiscentnih uređaja koji proizvode svetlost bez utroška električne energije.

Nezavisni žiri međunarodnih stručnjaka za arhitekturu i održivost

Evropske projekte na takmičenju za Holcim nagrade ocenjivao je nezavisni žiri čji je domaćin bio švajcarski Institut za tehnologiju (ETH Zurich): Jürgen Mayer H. (predsednik žirija, Nemačka), Kai-Uwe Bergmann (Danska), Hansjürg Leibundgut (Švajcarska), Winy Maas (Holandija), Marta Malé-Alemany (Španija/Velika Britanija), Leo Mittelholzer (Nemačka), Lucy Musgrave (Velika Britanija), Hans-Rudolf Schalcher (Švajcarska) i Jean-Philippe Vassal (Francuska) imali su u vidu pet „ciljnih pitanja“ u vezi sa održivom gradnjom koju je razvila Holcim fondacija prilikom ocenjivanja prijavljenih projekata. „Ciljna pitanja“ odnose se na tri ključna faktora: ekonomski, društveni i faktor zaštite životne sredine zajedno sa kvalitetom arhitektonskog rešenja i potencijalom za primenu inovacije na drugim lokacijama.

Winners Holcim  (l-r) - Tim Edler (Gold), Carlos Arroyo and Vanessa Cerezo (Silver), and Tanguy Vermet, Samuel Nageotte and Philippe Rizzotti (Bronze)

Pobednici Holcim nagrada 2011 (sleva na desno) - Tim Edler (Zlatna), Carlos Arroyo i Vanessa Cerezo (Srebrna), i Tanguy Vermet, Samuel Nageotte i Philippe Rizzotti (Bronzana)

Takmičenje za Holcim Awards nagrade je međunarodno takmičenje Holcim fondacije koje traži inovativne realno održive građevinske projekte, orjentisane ka budućnosti i koje nudi nagradu od 2 miliona američkih dolara po takmičarskom ciklusu u trajanju od tri godine. Takmičenje se održava u saradnji sa renomiranim partnerskim univerzitetima: Savezni institut za tehnologiju Švajcarske (ETH Zurich), Švajcarska, Institut za tehnologiju Masačusetsa (MIT) u Kembridžu, savezna država Masačusets, SAD, Universidad Iberoamericana (UIA) u Meksiko Sitiju, Meksiko; Ecole Supérieure d’Architecture de Casablanca (EAC), Maroko; Institut za tehnologiju Indije (IIT Bombay) u Mumbaiju, Indija; Tongji univerzitet u Šangaju, Kina; Universidade de São Paulo (USP), Brazil; i Univerzitet Witwatersrand (Wits) u Johanesburgu, Južna Afrika.

Holcim fondacija podržana je od strane kompanije Holcim Ltd i njenih grupa u više od 70 zemalja i nezavisna je od njenih komercijalnih interesa. Holcim je jedan od vodećih dobavljača cementa i agregata (tucanika, šljunka i peska) u svetu, kao i daljih usluga kao što su one koje uključuju gotov beton i asfalt.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;