Farme vetrogeneratora u Vajomingu, SAD - na putu do prvog GW

04.09.2009. | CE News

Kompanija Duke Energy je objavila da će graditi farmu vetrenjača kapaciteta 200MW pored Kaspera u Vajomingu. Projektat Top of the World Windpower Project biće deveta farma vetrenjača ove kompanije u SAD i četvrta u Vajomingu.

Napomena: linkovi su na dnu strane

Projekat Top of the World zauzeće skoro 70km2 privatnog i javnog zemljišta koje je uzeto pod zakup u okrugu Konvers. Očekuje se da će ovaj projekat komercijalnu operativnost postići do kraja 2010. godine proizvodiće godišnje količinu energije koju troši 50-60.000 kuća (SAD su država sa najvećom prosečnom potrošnjom energije po stanovniku).

PacifiCorp, koju u Vajomingu predstavlja firma Rocky Mountain Power, kupovaće svu električnu energiju koju generiše ova farma i sve kredite za obnovljivu energiju - REC (renewable energy credits) kao deo dvadesetogodišnjeg ugovora o kupovini energije. PacifiCorp je prethodno sa istom kompanijom, Duke Energy, sklopio ugovor o kupovini sve energije i REC kredita od obližnje farme Campbell Hill, snage 99MW, čija eksploatacija bi trebalo da počne krajem ove godine.

Uvek smo verovali da Duke Energy može postati veliki igrač u ovoj industriji ukoliko se budemo čvrsto držali strategije koja se zasniva na održivim izvorima - kaže Wouter van Kempen, predsednik Duke Energy Generation Services (DEGS), poslovne jedinice u kompaniji koja rukovodi i razvija sektor obnovljivih izvora energije - Top of the World će biti naše drugo po veličini postrojenje obnovljive energije. Samo ove godine završavamo četiri velika sistema ukupne snage od preko 360MW.

Za izgradnju farme Top of the World biće korišćeno 66 vetrogeneratora proizvođača General Electrics od kojih će svaki biti sposoban da proizvede 1,5MW godišnje na ovoj lokaciji.

Druge farme vetrogeneratora u vlasništvu kompanije jesu Duke Energy: Happy Jack, Čejen, Vajoming (29MW), a u blizini će uskoro biti završena i Silver Sage (42MW) . Sa ove dve i dve nove: Campbell Hill i Top of the World, Duke Energy će posedovati i upravljati sa oko 370MW obnovljive energije vetra u Vajomingu do kraja 2010. godine.

Ukupno, ova kompanija ima preko 500MW instalirane snage vetrenjača čija eksploatacija je počela, a do kraja godine ta brojka će preći 700MW. U trenutnim planovima kompanije razmatraju se projekti ukupnog potencijala od 5.000MW.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...