INFONET-468X60-BANNER

Projektovanje budućnosti: samodovoljni neboderi

25.10.2011. | Yogendra Singh | Design Buzz

Burj Al-Taqa

Waterscraper

Dynamic Tower

Costanera sur

Generalno, svi neboderi za budućnost su samodovoljni. San o potpuno zelenim zgradama koje pomažu život ljudi, pomoću energije koju same generišu, hranom, recikliranom vodom, a bez ikakve potpore infrastrukturnih usluga kao što su elektromreža, opštinski vodovodni sistem, kanalizacioni sistem itd, postaje stvarnost u klimi okrutne budućnosti koja se užurbano približava. Raznovrsne samodovoljne kule podržavaju život ne samo obezbeđivanjem skloništa, već i snabdevanjem drugim neophodnim potrebama ljudskih bića.

Nadahnuće

Očekuje se da broj stanovnika do kraja 2050. godine poraste za 3 milijarde ljudi. Stanje i kvalitet plodnog zemljišta postaće siromašnije usled teških gubitaka uzrokovanih erozijom, dezertifikacijom i drugim, klimtskim uslovima. Ako stopa rasta svetske populacije bude rasla na taj način, mnogo problema vezanih za ljudski život kao što su obezbeđivanje skloništa, pijaće vode, hrane i energije postajaće sve veći izazov. Takođe, globalno otopljavanje čini uslove iz dana u dan sve brutalnijim. Dakle, moramo da se potrudimo da razumemo šta nam budućnost donosi i da preduzmemo neophodne korake u pravcu očuvanja raspoloživih izvora. Samodovoljni neboderi bi se mogli nazvati zgradama budućnosti zato što bi one trebalo da održavaju život čak i u tim nadolazećim užasnim uslovima.

Šta ih izdvaja?

Arhitekte i naučnici iz različitih zemalja fascinirani su ovim autonomnim zgradama. Trenutno, ovakve konstrukcije se grade u nekoliko zemalja. Sledeće karakteristike ističu samodovoljne nebodere:

  1. Samonapajanje
    Budući da je struja obavezna i veoma skupa, osnovna potreba je projektovanje kuće koja bi bila nezavisna ili sa izuzetno niskim stepenom potrebe za energijom. Samodovoljne kule biće u potpunosti napajane iz obnovljivih energetskih izvora i na taj način mogle bi postati prototip za budućnost.
  2. Smanjen uticaj na okruženje
    Za gradnju ovih nebodera obično se koriste ekološki gradivni materijali koji nemaju nikakvu ulogu u zagađenju životne sredine. Takođe, upotreba obnovljivih izvora energije kao što je sunčeva svetlost, vazdušna strujanja za generisanje struje umesto tradicionalnih izvora čine nebodere savršenim zelenim zgradama. Skupljanje kišnice radi ispunjavanja potreba za vodom može da odigra ogromnu ulogu u čuvanju vode. U današnje vreme, arhitekte projektuju modele kula koje sadrže ugrađene zelene bašte na krovovima ili duž potpornih zidova.
  3. Povećana sigurnost
    Samodovoljni neboderi su posebno osigurani od različitih prirodnih fenomena kao što su zemljotresi, gromovi, oluje itd. Tokom projektovanja, arhitekte testiraju i analiziraju konstrukciju za svaki aspekt prirodnih katastrofa. Pre nego što se odredi odgovarajuća lokacija, sprovodi sa podrobno geografsko istraživanje i na osnovu njega primenjuju se potrebne modifikacije.
  4. Niži vlasnički troškovi
    Samodovoljni neboderi obično su energetski efikasni i zato se smatraju isplativim. Zaštićeni zidovi zgrade odbijaju toplotu, prostorije su pravilno ventilisane i hlade se korišćenjem vode i solarne ili energije vetra što pomaže u smanjivanju troškova za kondicioniranje vazduha. Veći deo potrebe za vodom prikuplja se od kišnice i reciklažom. Sistemi grejanja koriste zelenu energiju dobijenu od sunca ili vazdušnih strujanja. Povrh svega, korišćenje izvora na licu mesta za ispunjavanje potreba u neboderu čine ga samodovoljnim i isplativim.
  5. Raznovrsni dizajn za svaku klimu
    Sasvim je moguće da neboder projektovan za trope bude korišćen u hladnijoj klimi. Energetski efikasni materijali korišćeni u izgradnji zgrade igraju veoma značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Neke važne modifikacije unutar nebodera i na njegovoj spoljašnjosti omogućavaju da se uštedi energija i da se on prilagodi svakom okruženju.

Gde idemo odavde?

Koncept samodovoljnih nebodera predviđa kulu obezbeđenu čistom vodom, hranom i energijom za čoveka. Najvažnija stvar u vezi sa ovim zgradama jeste da one nisu samo umetnički projektovane već obezbeđuju vertikalne farme za svakodnevnu proizvodnju hrane pomoću hidroponike koja vezuje vlažan vazduh koji se konvertuje u pijaću vodu, kao i potpuno opremljenog sistema za prikupljanje solarne i energije vetra.

Neki od primera

Burdž Al Taka - Burj Al-Taqa
Burdž Al-Taqa je ogromna samodovoljna građevina koja se nalazi u Dubajiu. Kompletno je opremljena mašinerijom kao što su solarne ćelije i vetrenjače da bi prikupljala energiju iz obnovljivih izvora. Zgrada je takođe opremljena fabrikom za proizvodnju vodonika iz morske vode i stoga može da generiše 100% energije koja joj je potrebna. Kula je zaštićena zaštitnim štitom protiv jake sunčeve svetlosti, a on služi i za održavanje apartmana i soba svežim i hladnim.

Koncept Vododera - Waterscraper
Vododer je samodovoljni i održivi plutajući grad koji se nalazi u moru. Waterscraper može da prikuplja zelenu energiju putem sunčevog zračenja, vetra, talasa plime kao i bioloških izvora i da uzgaja sopstvenu hranu, ima hidroponiku i akvakulturne sisteme.

Dynamic Tower
Još jedan predloženi neboder pod imenom Dynamic Tower u Dubajiu visine je 420m i ima 80 spratova i apartmane sa kompletnom uslugom parkinga. To je samodovoljna zgrada koja generiše zelenu energiju za sopstvene potrebe, ali i za zgrade u blizini.

Costanera Sur
Kostanera Sur u Buenos Ajresu je ekskluzivni ekološki rezervat-neboder koji nudi održivi životni prostor životinjama. Zgrada je samoodrživa po pitanju vode i energije. Vertikalni zoo ima centralizovani veštački vodopad i a osnova je opremljena sa nekoliko turbina i ogromnim generatorom za proizvodnju struje pomoću vode koja slobodno pada.

Više o različitim "zelenim" neboderima na portalu Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;