INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Više od zatvora

10.10.2011. | Steph | Web Urbanist

Da li bi arhitektura trebalo da se upotrebljava tako da bude kazna sama po sebi, da bude što je moguće stroža i okrutna kako bi zatvorenicima bilo žao zbog onoga što su učinili ili bi ona trebalo da ih podigne i rehabilituje, pokazujući im da postoji nešto bolje u svetu od kriminala? Dok neke arhitekte bojkotuju bilo kakve projekte zatvora ne želeći da učestvuju u onome što se često vidi kao korumpiran i nemoralan sistem, drugi proizvode (često kontroverzne) projekte koji unose revoluciju u zatvorske odnose sa okruženjem, u odnose unutar zatvora ili sa svetom generalno – revoluciju na bolje ili na gore.

Justizzentrum Leoben – Centar pravde, zatvor sa minimalnim obezbeđenjem, Austrija

Sasvim moguće zatvor sa najviše stila na svetu, austrijski Justizzentrum Leoben omogućava zatvorenicima da žive na visokoj nozi u prekrasno dizajniranoj ustanovi sa privilegijama kao što je nameštaj sa dizajnerskim potpisom, lični televizori, vrtovi i unutrašnje dvorište za ping-pong. Centar ima ukupno tri igrališta, sportsku dvoranu, sale za zabavu...

Ovaj rehabilitacioni centar, koji više liči na luksuzni posed nego na kaznenu ustanovu za kriminalce, ima za cilj da pruži zatvorenicima komforno, toplo mesto koje će se reflektovati na njihove zločine i inspirisati ih da žive bolje živote u budućnosti.

Projektovao ga je arhitekta Jozef Hoenzin (Josef Hohensinn), a otvoren je novembra 2004. godine. Centar je izgrađen većim delom od stakla kako bi se izbegao osećaj izolovanosti. Pošto je većina zidova transparentna, posetioci imaju osećaj da su napolju.

Zatvorske ćelije od transportnih kontejnera

Da li su zatvorske ćelije od kontejnera za transport robe brilijantan primer ekološke ponovne upotrebe ili okrutan način za smeštaj kriminalaca? Lokalni zatvor u Australiji je preradio transportne kontejnere u jeftin zatvorki smeštaj, a drugi zatvor na Novom Zelandu počeo je da ih koristi kao rešenje za svoje pretrpane kapacitete.

Ovaj koncept je izazvao kontroverzne reakcije - od kritike zabrinutih da su uslovi u zatvorskim ćelijama od transportnih kontejnera nehumani, do onih koji se brinu da one nisu dovoljno sigurne.

Vertikalni zatvor

Interesantna zamisao malezijskih projektanata Čou Kun Tung (Chow Khoon Toong), Ong Tjen Ji (Ong Tien Yee) i Be Si Ce (Beh Ssi Ce) smešta proizvodni zatvorski kompleks u vazdušni prostor iznad "grada domaćina".

Ovaj vertikalni zatvor ima za cilj da stvori zatvorsku zajednicu u kojoj će zatvorenici, da bi se odužili zajednici, živeti i raditi na poljoprivrednim dobrima, proizvodnim fabrikama i fabrikama za reciklažu. Iako građani ispod njih koji poštuju zakon  možda baš i ne bi cenili to što je nebo iznad njih zamenio pogled na lebdeći zatvor nalik svemirskom brodu, sistem bi teorijski trebalo da pretvori zatvorsku kaznu u obrazovno iskustvo od koga bi svi imali koristi.

Zatvor Halden Fengsel, Norveška

Ovaj zatvor koji se nalazi u Norveškoj, lepši je od domova mnogih imućnih ljudi, a karakterišu ga nagrađivana arhitektura, umetnosti i razne pogodnosti.

Verujući da zatvori ne treba da budu okrutni i bolni da bi bili efikasni, biro Erik Møller Arkitekter (Erik Meler Arkitekter) projektovao je ustanovu u kojoj zatvorenici mogu da trče po šumskim stazama i da pohađaju časove kuvanja.

Iako bi ovo moglo da izgleda nerazumno blago za mesto kaznu, vredi napomenuti da dok čvrsti i strogi zatvori u Americi i Britaniji imaju stopu od 50% povratnika, u Norveškoj ona iznosi svega 20%.

Bentamit kružni zatvori

Godine 1791, filozof i socijalni teoretičar Džeremi Bentam (Jeremy Bentham) projektovao je ustanovu koja omogućava upravnicima ili osoblju da vide svakog zatorenika u zgradi, omogućavajući na taj način da se broj zaposlenih smanji, a samim tim i troškovi. Zatvorenici su izolovani jedni od drugih, ali su zato stalno izloženi pogledu čuvara.

Panopticon koncept nije zaživeo za njegova života i nijedan Panopticon zatvor nikada nije sagrađen striktnim praćenjem njegovog nacrta. Najbliži njemu bio je sada napušten zatvor Presidio Modelo na Kubi (na fotografijama iznad).

Danski državni zatvor

Novi državni zatvor uskoro će biti sagrađen na ostrvu Falster u Danskoj. On je zamišljen kao malo selo, a naglasak je na radu i hobi aktivnostima, kao i na zelenom prostoru.

Danske arhitekte C.F. Møller (Meler) napravile su svetao i prozračan zatvor sa velikim prozorima i svetionicima.

Mreža ulica povezuje zatvorenički smeštaj sa zgradama administracije, bibliotekom, kapelom, prostorijama za sportske aktivnosti i kupovinu.

Paviljon za maloletnike

Verujući da će svojeglava omladina imati dobrobiti od veze sa prirodom, UArhitects (Juarhitekts) dali su Maloletničkom paviljonu u Holandiji zemljani, organski osećaj sa otvorenom konstrucijom omotanom u drvene letvice.

Umesto tamnog, zatvorenog zatvora, ustanova je transparentna i održava životnu vezu sa spoljnim svetom što one koji tu borave podseća na to da njihov boravak na tom mestu nije zauvek.

Kreativni zatvor

Kako projekat zatvorskih ustanova doprinosi njihovoj efikasnosti i rehabilitaciji osuđenika? To je pitanje koje je arhitekta Vil Alsop (Will Alsop) postavio kada se udružio sa grupom angažovanih umetnika Rideout na projektu Kreativni zatvor (Creative Prison Project) 2006. godine.

Saradnja je iznedrila umetnički koncept zatvora mašte koji je podstaknut, delimično, idejama zatvorenika koji su upitani kako bi oni unapredili zatvorsko okruženje.

Rezultat je ustanova kod koje je akcenat na rehabilitaciji i obrazovanju i koja omogućava zatvorskoj populaciji da živi u objektima nalik na objekte u kampusima koledža i da ostvaruju interaktivan odnos sa spoljnim svetom. Svaki zatvorski blok će obuhvatati i zajedničku kuhinju, zajednički dnevni boravak i zatvoreni vrt.

Odvojeni zatvor (Separate Prison) Port Artura, Australija

Na mračnijoj strani zatvorskog dizajna nalaze se ustanove kao što je neverovatno nehuman Odvojeni zatvor u Port Arturu, u Australiji.

Viktorijanski koncept smeštanja zatvorenika u izuzetno usamljeno okruženje, što svakako ničim nije doprinosilo njihovoj mentalnoj stabilnosti, jeste tačno ona vrsta okrutnog kažnjavanja protiv koje se bore mnogi od ovih modernih zamisli. IOdvojeni zatvor Port Artura je bio eksperimentalna ustanova tišine i striktne kontrole.

Najmanji zatvor na svetu

Ova ustanova nije moderna, futuristička, niti je revolucionarna, ali je definitivno interesantna.

Najmanji zatvor na svetu može da primi samo dva zatvorenika. Zatvor Sark nalazi se na engleskom ostrvu Sark u La Manšu. Još uvek se koristi kada je u pitanju lišavanje slobode na jednu noć uprkos svojoj maloj veličini i nedostatku stalnog osoblja.

Ako je nekoga potrebno zatvoriti više od jedne noći, šalje se u standardni zatvor na drugom delu ostrva.

Butner federalni zatvor sa LEED certifikatom

Ova zatvorska ustanova u Severnoj Karolini je jedini zatvor u SAD-u sa LEED certifikatom, što znači da je ispunio standarde Saveta zelene gradnje SAD-a (U.S. Green Building Council) za održivi projekat. Smeštaj bicikala, stanice za alternativna goriva, zelenilo sa pametnim navodnjavanjem, optimizovane energetske performanse i smanjene emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte samo su neke od karakteristika ovog zatvora. Butner (Batner) ima ukupno šesnaest zgrada i sve su projektovane tako da ispunjavaju LEED standard. Projektovale su ga arhitekte iz biroa Moseley Architects (Mozli Arhitekts).

Mogli biste da pomislite da je ova vrsta eko-dizajna morala biti skuplja i samim tim ne tako dobar primer koji bi sledili drugi zatvori koji se bore sa nedostatkom novca, ali nije tako. Mere koje su sprovedene da bi ova zgrada bila toliko efikasna i zelena dovele su, naprotiv, do toga da ustanova uštedi novac.

Ekološki zatvor ostrva Bastoj

"Da li je Bastoj mesto za Vas?", pitaju na sajtu ostrva Bastoj pored idiličnih fotografija zalaska sunca, snega i konja koji vuku sanke. Bolje se nadajte da nije, ukoliko niste izvršili neko krivično delo, zato što ovo mesto nije odmaralište, to je zatvor – mada nikada ne biste rekli posmatrajući ga.

Bastoj ostrvo je eksperimentalan, sa minimalnim obezbeđenjem, ekološki zatvor gde 115 stanara jedu organsku hranu i uživaju u hodanju na skijama, tenisu i drugim aktivnostima pošto završe sa svojim obaveznim teškim radom na imanju. Upravnik zatvora kaže da je ovo mesto toliko lepo za život, da on više brine o svim radoznalim ljudima sa strane koji uspeju da se dokopaju ovog mesta nego što brine da će mu zatvorenici pobeći.

Linkovi:

Povezani tekst na portalu Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;