INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradnja "još starijeg" Skoplja (video)

18.08.2011. | NBV | Blic

Projekat koji su makedonske vlasti nazvale Skoplje 2014. podrazumeva, između ostalog, mnoštvo bronzanih spomenika, antičke palate, mostove, široke kupole, a u centru grada biće izgrađena i trijumfalna kapija. Skoplje će za tri godine izgledati potpuno drugačije - "modernizovano" tako da izgleda "starije".

 


Sadašnji izgled
dela grada oko starog mosta


Budući izgled
dela grada oko starog mosta

Mišljenja su podeljena. Za mnoge, nastajanje ovih kitnjastih građevina predstavlja "kreiranje lažnog identiteta mlade države", dok je za druge neophodan korak ka modernizaciji makedonske prestonice. Većina se, ipak, slaže u jednom - ovi projekti mnogo koštaju. Makedonske vlasti još nisu saopštile koliko će koštati projekat koji će u potpunosti promeniti izgled grada, što je izazvalo buru u javnosti.

 


Statua rimskog cara Justinijana II
u Skoplju


Gigantski spomenik Aleksandru Makedonskom,
pardon, Ratniku na konju

U centru Skoplja nedavno je podignut najveći spomenik na svetu Aleksandru Makedonskom. Ipak, da se Grci ne dosete, gigantska statua, umesto imena slavnog antičkog vojskovođe, nosi bezlični naziv Ratnik na konju.

 


Zgrada Sobranja podseća
na nemački Reichstag


Video-bimovi i crkva uz Ratnika na konju -
budući izgled centra grada

Planiran je i svojevrsni Times square u Skoplju. Pored spomenika Ratnik na konju, centralni detalj biće nova crkva. U planu su i veliki video-bimovi. Što se EU tiče, zastupljena je npr. novom zgradom Sobranja koje podseća na nemački Rajhstag.


Izgradnja trijumfalne kapije
"Makedonija"


Budući izgled trijumfalne kapije
"Makedonija"

 

U toku je izgradnja trijumfalne kapije koja će se zvati Makedonija. Na slici desno prikazano je kako će Makedonija i zgrade oko nje izgledati po završetku gradnje. 

 


Nove statue i buduće Ministarstvo
spoljnih poslova (u pozadini)


Nova zgrada Muzeja
u stilu antičke palate

Novo zdanje Ministarstva spoljnih poslova krasiće skulpture poznatih svetskih državnika: prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona, ruskog cara Petra Velikog, kineskog generala Sung Cua, a možda i nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila...

Na levoj strani reke nićiće četiri objekta namenjena državnoj administraciji, uključujući i antičku palatu nove zgrade Muzeja.

Centar makedonske prestonice imaće više od 30 spomenika i tri nova mosta preko Vardara, na kojima će stajati 58 statua.

U zvaničnom objašnjenju, vlasti navode da će Skoplje 2014. doživeti preporod, kao i da je to "vraćanje duga istoriji od pre II svetskog rata". Protestovale su i tamošnje arhitekte zbog "haotične mnešavine stilova" zgrada koje će biti izgrađene u budućnosti.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;