INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spoljno osvetljenje: tehnologija, tehnike i svetiljke

13.07.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Spoljno osvetljenje osvetljava društvena okupljanja, daje nam utehu osećajem sigurnosti, omogućava nam da radimo i da se igramo i pospešuje estetiku naših bašta od sumraka do svitanja.

Sa velikim izborom spoljnog osvetljenja, izbor pravog ponekad je obeshrabrujući. Shvatanje dostupnih tehnologija, tehnika osvetljenja i svetiljka omogućiće vam da bolje iskoristite vaše imanje nakon zalaska sunca.

Tehnologija spoljnog osvetljenja

Električna energija

Različita tehnologija može osvetljavati spoljašnost naših domova. Ako ste proveli neko vreme u kupovini i planiranju spoljnog osvetljenja, verovatno ste primetili da su izvori svetlosti proizvedeni za različite tipove energije: električnu, solarnu i gasnu.

Električna energija je konvencionalni izvor energije koja opslužuje standardne i niskonaponske izvore svetlosti.

Lampa za spoljno osvetljenjeStandardni 220V AC sistem (220 voltni sistem naizmenične struje) povezan je sa vašim kućnim strujnim ormanom prema lokalnim građevinskim normama. Instalacije treba da budu zaštićene od atmosferalija i zahtevaju posebne mere ugradnje koje će osigurati bezbednost. Dosta proizvođača nudi energetski efikasne proizvode koji pomažu u smanjanju troškova električne energije za razliku od tradicionalnih rešenja. Dodatna oprema poput tajmera, fotoćelija i detektora pokreta automatizuje i olakšava upotrebu spoljašnjeg osvetljenja.

Niskonaponsko osvetljenje je, takođe, povezano sa kućnim instalacijama; ali za razliku od standarnih, ono koristi transformator koji konvertuje 220V AC sistem sa kućne mreže na 12V AC sistem. Sistem niskonaponskog osvetljenja je pouzdan, ali ako sistem nije propisno isplaniran i korektno izveden, može se javljati pad napona (tj. smanjenje dostupne snage zbog udaljenosti instalacija). Niskonaponsko osvetljenje daje manje svetlosti od standardnog; ali ipak, korišćenje ovog tipa osvetljenja smanjuje brigu oko bezbednosti i koristi manje energije, smanjujući na taj način troškove.

Solarna energija

Solarna energija je alternativni vid energije koju proizvode solarne ćelije ili fotonaponske ćelije. Dok sunce sija, fotonaponske ćelije sakupljaju i konvertuju energiju iz sunčeve svetlosti u električnu. Ova električna energija je sačuvana u unutrašnjoj, dopunjivoj, bateriji. Kada sunce zađe, unutrašnji fotootpornik omogućava dodatnu otpornost unutar strujnog kola svetiljke, i samim tim omogućava i protok elektriciteta unutar kola. Svetiljke se pale kako elektricitet teče. Svetiljke na solarnu energiju su onoliko pouzdane koliko je pouzdano trajanje, dostupnost i intenzitet sunčeve svetlosti u vašem kraju. Osvetljenje na solarnu energiju nema operativne troškove, bezbedno je za instalaciju i ne zahteva ožičavanje.

Gas

Gas je konvencionalni izvor energije koji osvetljava putem gorenja. Svetlosni izvori koji se pokreću na gas imaju unutrašnji sistem cevovoda koji doprema fosilna goriva (prirodni gas ili propan) i automatsko paljenje koje je kontrolisano unutrašnjim, električnim prekidačem. Kada se prekidač aktivira, upaljač zaiskri paleći fosilno gorivo i stvarajući plamen. Osvetljenje na gas je bilo u širokoj upotrebi pre pojave električnog osvetljenja. Ova vrsta osvetljenja pruža staromodni tip svetlosti koje je relativno bezbedno i pouzdano.

Sijalice za spoljašnje osvetljenje

Spoljni izvori svetlosti od 12V i 220V, električni ili solarni, koriste raznovrsne lampe ili ono što se uobičajno naziva sijalice:

  • LED sijalice (LED - Light-Emitting Diode)
  • Kompaktne fluorescentne
  • Inkandescentne
  • Fluorescentne
  • Halogene
  • HID (High-Intensity Discharge)

 

Tehnike spoljnog osvetljenja

Osvetljenje, unutrašnje ili spoljašnje, tipično se klasifikuje kao ambijentalno, direktno i indirektno osvetljenje. Ambijentalno, nazivano i obično, osvetljenje osvetljava velike površine. Direktno osvetljenje obezbeđuje svetlo koje je koncentrisano na mali prostor za specifičnu namenu, dok indirektno osvetljenje usmerava vaš pogled na neki element dekoracije, naglašavajući taj element i doprinoseći dramatičnosti prostora. U zavisnosti šta biste želeli da postignete sa svojim spoljnim osvetljenjem, možete upotrebiti jedno ili sve vrste osvetljenja koristeći razne tehnike osvetljavanja.

Spoljašnje osvetljenjeTehnike osvetljavanja su metode primene svetla, sa jednog ili više svetlosnih izvora, na specifične elemente ili površine, u cilju postizanja željenog efekta. Tri osnovne tehnike se koriste u spoljnom osvetljenju: svetlost usmerena na dole, gore i poprečno. Radi dobijanja tehnike u kojoj je svetlost usmerena na dole, sijalice se postavljaju iznad elementa ili površine koja se osvetljava. Tehnika osvetljavanja na gore i poprečno koristi izvore svetlosti koji su postavljeni na nivou zemlje. Pri korišćenju tehnike osvetljavanja na gore, izvor svetlosti se postavlja ispod predmeta osvetljenja, usmeravajući svetlost na njega, dok se poprečno osvetljenje postavlja ispred elementa koji osvetljavamo, usmeravajući svetlost kroz vazduh. Druge tehnike su, suštinski, varijacije ove tri, osnovne, tehnike.

Široko osvetljenje - koristi izvore svetlosti koji su postavljeni na terenu ili na fiksnom mestu na zidu, plafonu ili stubu. Osvetljenje na ovaj način povećava vidljivost u bašti i cvećnjaku i na ulazima.

Osvetljavanje staza - koristi mnogobrojne izvore svetlosti koji su postavljeni duž trotoara ili staza. Svetlost usmerena na dole povećava vidljivost noću, omogućavajući bezbedno hodanje vašom baštom.

Tačkasto osvetljenje - koristi izvore svetlosti postavljene ispred elemenata i služi da naglasi arhitektonske detalje ili teksture i detalje bašte.

Unakrsno osvetljenje - koristi mnogobrojne izvore svetlosti postavljene ispred predmeta koji osvetljavamo. Osvetljavanje predmeta iz dva ili više uglova doprinosi stvaranju igre svetlosti i senke, stvarajući dramatičnu tačku fokusa.

Pozadinsko osvetljenje ili osvetljavanje silueta - koristi izvore svetlosti postavljene iza elemenata koji se koriste u pejzažnoj arhitekturi. Osvetljavanje na gore naglašava oblik tog elementa.

Osvetljenje sa strane ili senčenje - koristi izvore svetlosti postavljene sa strane elementa koji se osvetljava. Osvetljavanje sa strane naglašava strukturu pejzažnog elementa i dozvoljava vam da kreirate i pozicionirate senke.

Svetlosno okrznuće - koristi izvore svetlosti postavljene blizu baze vertikalne površine. Osvetljavanje na gore naglašava teksturu i detalje fasade objekta.

Mesečevo osvetljenje - koristi izvore svetlosti postavljene na granama drveta koje osvetljavaju na dole. Ovaj način osvetljavanja obezbeđuje dramatično svetlo koje se filtrira kroz grane drveta.

Osvetljenje drveća - koristi izvore svetlosti koji su postavljeni pri stablu drveta. Osvetljavanje na gore naglašava strukturu i oblik drveta, kao i njegovu razgranatost.

Osvetljenje bazena - koristi izvore svetlosti postavljene na raznim lokacijama unutar bazena. Osvetljenje bazena poboljšava vidljivost, obezbeđujući bezbedno plivanje noću. Takođe, ono nudi dramatičan svetlosni efekat koji doprinosi ambijentu vaše bašte.

Osvetljenje trema - koristi izvore svetlosti postavljene na različitim mestima po tremu. Osvetljenje površina po tremu obezbeđuje ambijentalnu svetlost koja doprinosi osećaju topline društvenog događaja u vašem vrtu nakon zalaska sunca.

   

Osvetljenje stepeništa - koristi izvore svetlosti postavljene na stepenicama. Osvetljavanje stepeništa poboljšava njegovu vidljivost noću, doprinoseći bezbednijem i olakšanom kretanju.

Bezbednosno osvetljenje - koristi izvore svetlosti postavljene na različitim mestima po vašem domu. Postavljanje detektora prisustva pored prozora i vrata gde se može desiti provala u vaš dom jeste odlična vrsta zaštite od lopova i vandalizma.

Direktno osvetljenje - koristi izvore svetlosti postavljene na raznim mestima po vašem domu gde se obavlja specifična aktivnost. Osvetljavanje košarkaškog terena, na primer, omogućava njegovo korišćenje posle zalaska sunca. Još jedno popularno mesto za postavku direktnog osvetljenja jeste roštilj, omogućavajući njegovo korišćenje i po mraku.

 

Spoljni izvori svetlosti

Spoljašnje osvetljenje se može koristiti na, bukvalno, bilo koji način oko vašeg doma. Izvori svetlosti su dizajnirani i proizvedeni za specifične tipove energije koje koriste, kao i za različite tehnike osvetljenja. Dostupni su u različitim veličinama i stilovima.

Spoljni izvori svetlosti su ili pomerljivi ili fiksni. Pomerljivi izvori svetlosti su obično solarne svetiljke koje se sa lakoćom mogu premeštati sa mesta na mesto, dok su fiksni izvori svetlosti umreženi i postavljeni na specifičnim lokacijama. Fiksni izvori svetlosti su ili konstantni (tj. odaju konstantno osvetljenje) ili podesivi i mogu biti dimovani po želji. Uobičajni tipovi izvora svetlosti uključuju zidne, plafonske, direktne, stepenišne, stubne i dvorišne svetiljke. Specijalni tipovi izvora svetlosti uključuju potopljive svetiljke, svetiljke za zastave, svetiljke za košarkaške table, svetiljke koje reaguju na pokret, svetiljke programirane za rad od sumraka do svitanja, kao i svetiljke manjeg intenziteta radi smanjenja svetlosnog zagađenja.

Uobičajne lokacije spoljnog osvetljenja:

  • ulazi
  • garažna vrata
  • stepenice
  • staze
  • pristupni putevi
  • tremovi, platforme
  • bazeni
  • sportski tereni
  • ograde
  • arhitektonski detalji
  • pejzažni detalji

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;