INFONET-468X60-BANNER

Trimo Urban Crash: Višenamenska tribina za Fužine dobija zeleno svetlo

25.03.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Pobednici međunarodnog takmičenja za studente arhitekture i dizajna Trimo Urban Crash su poljski studenti Vojčeh Novak i Martinika Bjelavska s Arhitektonskog fakulteta u Glivicama.

Na osnovu javnog glasanja posetilaca sajta i odluke stručnog žirija, za realizaciju je izabrano njihovo idejno rešenje. Drugo mesto pripalo je slovenačkim studentima, a treće studentu sa Novog Zelanda. Svečano proglašenje pobednika i otvaranje objekta odigraće se u Fužinama, u glavnom gradu Slovenije, ovog leta u junu.

Pobedničko rešenje

Pobednička »Tribina života« je višenamenski sportski i kulturni arhitektonski projekat, koji nudi i mesto za susrete i učestvovanje i gledanje na festivalskih događaja.

Drugo mesto pripalo je Mateju Ramšaku i Aleksiju Vičiču sa ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu, koji su zamislili most koji povezuje reku sa školskim igralištem i simbolizuje istovremeno zajednički život različitih generacija u Fužinama.

Treće mesto osvojio je Novozelanđanin Gabrijel Ksie, student Arhitektonskog fakulteta u Oklendu, s predlogom građevine namenjene društvenom životu, predstavama i dečjoj igri.

Izabrano je i najbolje konceptualno rešenje, koje ove godine stiže iz Bosne i Hercegovine. Nedim Mutevelić, student arhitekture u Sarajevu, i Amar Zahiragić, student Fakulteta za umetnost u Sarajevu, ubedili su stručni žiri u svoju semantičku igru manjih instalacija u obliku slova po celom naselju.

Svih trideset rešenja u užem izboru za realizaciju i pet posebno odabranih konceptualnih rešenja mogu da se vide na internet-sajtu dole. Pobedničko rešenje biće izvedeno u Fužinama, najvećem stambenom naselju slovenačke prestonice, a autor pobedničkog rešenja prisustvovaće letnjoj školi na međunarodno priznatoj Londonskoj školi arhitekture.

Svi autori projekata u užem izboru biće pozvani i da na leto prisustvuju Trimovoj arhitektonskoj radionici u Sloveniji. Među njima, naći će se i troje autora iz Srbije – dvoje sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta, i jedan srpski student na ljubljanskom Fakultetu za arhitekturu. 

Više o takmičenju Trimo Urban Crash

Preduzeće Trimo po treći put već organizovalo je međunarodno takmičenje za studente arhitekture i dizajna Trimo Urban Crash, koje podstiče kreativno preoblikovanje urbane sredine uz upotrebu naprednih građevinskih materijala i tehnologija. Takmičenje je ovog puta trajalo od 15. oktobra 2010. do 31. januara 2011. Studenti iz 56 država širom sveta odazvali su se svojim idejama, i poslali ukupno 363 predloga za urbanu višenamensku tribinu na lokaciji u Fužinama.

Iz Srbije ove godine stiglo je najviše prijava za takmičenje i čak 75 projektnih rešenja.

Linkovi:

  • Trimo urbancrash - link

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;