IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

HyperAdobe - novi sistem gradnje monolitnih zidova vrećama zemlje (video)

12.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

 

Kelly Hart, graditelj iz Kolorada, SAD, decenijama je posvećen zelenoj gradnji kuća. Početkom januara 2010. godine na svom blogu Green Home Building and Sustainable Architecture (link na kraju) pisao je o novom sistemu za gradnju ekoloških kuća od zemlje. Na portalu Gradjevinarstvo.rs možete naći tekstove u kojima se govori o sistemima gradnje od nabijene zemlje i gradnje vrećama zemlje (linkovi na kraju).

Hyperadobe je sistem gradnje objekata od zemlje koji je dosta sličan gradnji vrećama od zemlje, ali, za razliku od tog sistema, ovde se, umesto u polipropilenske džakove, zemlja sipa u mrežaste džakove (poput onih za krompir na primer). Ovu inovaciju sistema osmislio je brazilski inženjer Fernando Pacheco, i njegova varijanta u upotrebi je u Brazilu već dve godine.

 

sedam ljudi za 15 dana radeći 8 sati dnevno došlo je do ove faze gradnje Hyperadobe sistemom

Upotreba mrežastih vreća čini da ovaj zid predstavlja hibridno rešenje između dva pomenuta: sistem gradnje vrećama i sistem gradnje nabijenom zemljom. Pored toga on kombinuje i odlike gradnje ćerpičem (nepečenom opekom).

Tako Hyperadobe (adobe - ćerpič, glina) u sebi sabira prednosti svih navedenih materijala i sistema. Mreža omogućava da se glina u vrećama potpuno poveže sa prethodno postavljenim redovima vreća pa struktura zida, uz nabijanje tokom gradnje, ali i vremenom, postaje praktično monolitna struktura.

Gradnja nabijenom zemljom takođe je monolitna struktura, ali, tada su za nabijanje zemlje potrebne moćne mašine i puno rada, kao i jaka obostrana oplata.

Mreža od kojih su načinjene vreće, dodaje snagu monolitnom zidu poput čelične armature u betonu. Takođe, klasični zidovi od nabijene zemlje sa slamom (kakvi postoje u našoj tradicionalnoj arhitekturi), sada umesto slame koriste mrežu vreća.

Ovo ubrzava gradnju zemljom, ali i čini da oplata nije potrebna prilikom zidanja (slaganja vreća jednu na drugu).

 

punjenje vreća

nabijanje zidova sa poređanim vrećama zemlje

Prednost u odnosu na gradnju nepečenom opekom (ćerpičem) jeste u tome što se ćerpič mora raditi komad po komad i isto tako slagati. Zatim, mora se dodatno povezivati zemljom koja zamenjuje malter. Sve ovo u mnogome je olakšano u Hyperadobe sistemu.

Gradnja vrećama od polipropilena ispunjenih zemljom ima taj problem što ne postoji dovoljno jaka veza između vreća pa se ova mana nadoknađuje oblicima prostorija i povezivanjem bodljikavom žicom u redovima vreća koje obezbeđuju koheziju zida (“spojnice”).

Hyperadobe otklanja još jedan problem gradnje vrećama zemlje… Zato što vreće nisu potpuno zatvorene zid će se osušiti i “sazreti” daleko brže. To znači da ga je moguće oblagati u mnogo kraćem roku. Pored toga, zidovi se umesto dodavanja novih slojeva zemlje mogu samo uglačati, tj. nije potrebno dodavati mrežicu za malterisanje.

Naravno, ove vreće su i jeftinije od klasičnih punih vreća. Najčešći materijal od kojih se ove mreže izrađuju jeste izdržljivi polietilen visoke gustine - HDPE.

HDPE, kao i polipropilen (PP) nije otporan na UV zračenje i mora biti zaštićen od izlaganja sunčevoj svetlosti. Međutim, što je tamnija vreća to će biti otpornija (crne su najbolje). Takođe, može se dodati zemlja kao malter sa spoljašnje strane koja će obložiti “fasadu”.

Linkovi:

  • gradnja korak po korak (izvor fotografija) - link
  • Kelly Hart blog - http://blog.greenhomebuilding.com/
  • Nabijena zemlja - savremena interpretacija drevnog materijala - link
  • Građenje vrećama zemlje - građevinski sistem zanimljiv za UN i NASA-u - link
  • Hemcrete – konoplja i krečnjak kao građevinski materijal - link
  • Građevinska biljka - konoplja kao rešenje za pristupačne održive domove u Velikoj Britaniji - link

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

POLET IGK
POLET IGK
NOVI BEČEJ
www.polet.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;