INFONET-468X60-BANNER

Otvoreno o javnim prostorima - Građanske inicijative

10.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Pitanje javnih prostora i njihove dostupnosti, kao i dostupnosti infomacija, neka su od ključnih pitanja ukoliko se govori o sistematičnom građanskom organizovanju i aktivizmu.

Ovo je posebno značajno u slučaju omladinskog organizovanja, jer uprkos postojanju potrebe, većina omladinskih inicijativa, projekata i grupa nema pristup prostoru za organizovanje zbog nejasnih procedura i uslova konkurisanja, nejasnih nadležnosti institucija, nedostatka informacija i često, nepostojanja volje.

Projekat "Otvoreno o javnim prostorima" angažovao se intezivnije na ovom polju upravo zbog činjenice da značajan segment omladinskog aktivizma u Srbiji čine grupe mladih neformalnog tipa, koje nemaju resurse koji se zahtevaju za komunikaciju sa predstavnicima vlasti, kao i zbog toga što se postojeći prostorni resursi koji su u vlasništvu Republike i opština ne koriste u dovoljnoj meri za zadovoljavanje potreba širih društvenih grupa.

Isto tako kroz dosadašnji rad pokazalo se da je nedostatak prostora jedna od većih boljki civilnog sektora uopšte.

Do sada, Građanske inicijative (GI) su od 160 opština u Srbiji tražile spisak raspoloživih javnih prostora na njihovoj teritoriji, kao i objašnjenje nadležnosti i procedura za njihovo korišćenje. Sistematizovane, do sada prikupljene informacije, dostupne su na blogu (link na kraju).

Trenutno se intenziviraju kontakti sa opštinskim upravama na razvijanju procedura za korišćenje raspoloživih prostora za aktivnosti i programe grupa građana.

Cilj je da se osmisle i uvedu procedure po kojima će se raspoloživ prostor dodeljivati na korišćenje zainteresovanim udruženjima, ali ravnopravno i neregistrovanim omladinskim grupama, a jedan od mogućih modela je raspisivanje konkursa sa jasnim uslovima i kriterijumima.

Poseban segment kampanje jeste upoznavanje šire javnosti sa pojmom javnog prostora i upoznavanje predstavnika omladinskih i supkutlurnih grupa sa praksama traženja prava za dobijanje, osvajanje i korišćenje prostora od strane različitih inicijativa građana.

U okviru kampanje održane su tribine u Kruševcu, Aradcu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Požegi. Ove tribine bile su namenjene omladinskim i drugim grupama kao informacija o tome kako su tekle neke inicijative zagovaranja i borbe za dobijanje prostora u Beogradu, Novom Sadu, Zaječaru (KC Grad, CK 13, Omladinski centar Zaječar).

Naročita pažnja posvećena je iskustvima aktivističkih inicijativa koje na ovu temu deluju u Hrvatskoj i BiH. U narednom periodu Građanske inicijative pokrenuće interaktivnu web-mapu potencijalnih prostora. Više informacija o kampanji i samoj mapi, možete naći na blogu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;