INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

IPC online softveri - efikasnija komunikacija u građevinarstvu

18.12.2010. | Matt Ostanik | Buildipedia

Kao retko koji sektor privrede, građevinska industrija, po prirodi posla, mora da bude veoma mobilna i samim tim lako "prenosiva". Na velikim projektima stotine, pa i hiljade radnika dolazi na određenu lokaciju i ostaje tu, u periodu od nekoliko meseci do nekoliko godina. Zatim se sve pakuje i premešta na potpuno drugo mesto.


Sajt Submittal Exchage - online komunikacija u građevinarstvu

Zbog dinamike samog posla mnogi radnici se zapravo, dnevno, nedeljno, ili mesečno, sele na nekoliko različitih gradilišta u isto vreme. Zbog ovoga je izuzetno važna mobilnost informacija.

Kako obezbediti da svi članovi izvođačkog tima imaju sve informacije o svakom projektu onda kada su im potrebne? Nekada se ovo radilo prenošenjem brojnih rolni papira iz projektnog biroa na gradilište i nazad, uz nošenje kutije ispunjene raznim pravilnicima i uputstvima. Naravno, tu su bile i kopije koje bi stajale u kontejnerskim kancelarijama na samom gradilištu.

Danas, zahvaljujući razvoju tehnologije, postoje i druge opcije pred projektskim i izvođačkim timovima. Online alatke koje se nalaze na internetu pružaju im mogućnost da dele informacije i dokumente koji su im potrebni za realizaciju projekata na bilo kojoj lokaciji.

Softver za saradnju na integrisanim projektima - IPC (Integrated Project Collaboration) pruža centralnu lokaciju za sve članove tima na kojoj mogu pronaći sve detalje projekta. On se postavlja na server, tu prikuplja sve neophodne informacije, a pristupa mu se preko interneta.

- Submittal Exchange je sajt za online komunikaciju u građevinarstvu koji sam pokrenuo pre sedam godina zbog sopstvenih frustracija tokom realizacije projekata - kaže autor sajta Matt Ostanik.

Kalkulator troškova

Na sajtu Submittal Exchange dat je i mali kalkulator koji omogućava posetiocima da izračunaju približnu cenu prenosa projektnih informacija na papiru i to po parametrima ukupne cene projekta, prosečnog čekanja u danima i načina prenosa dokumenata.

Ako radite na projektu koji košta manje od tri miliona dolara,  u "lokalu" gde je informaciju moguće preneti za jedan dan, i to kurirskom službom, kalkulator kaže sledeće:

  • prosečan broj prenosa informacija - 150, sa oko 3.000 stranica
  • broj dana potreban za isporuku - 390 (IPC - 0 dana)
  • vreme za pripremu dokumenata - 300 sati (IPC - 150 sati)
  • troškovi kurirske službe koje plaćaju izvođač i podizvođači - 9.000 dolara (IPC - 0 dolara)
  • utrošeno vreme arhitekata - 300 sati (IPC - 150 sati)
  • troškovi kurirske službe koje plaća arhitektonska firma i konsultanti - 7.800 dolara (IPC - 0 dolara)
  • cena korišćenja usluga sajta Submittal Exchange za ove parametre - 3.595 dolara (0,001198% ukupne cene projekta)
  • = ušteda za investitora - 13.205 dolara.


U razgovoru sa klijentima Submittal Exchange-a o važnosti ovakvog, trenutnog pristupa informacijama, mogu se čuti brojni pozitivni primeri. Danas ovaj sajt koristi hiljade projektanata i izvođača širom sveta, što pokazuje da on ima pozitivne efekte na njihov rad i poslovanje.

Adam Hahn iz firme Knutson Construction, Ajova, o korišćenju ovog sajta i ovakvom načinu komunikacije na projektima uopšte, kaže sledeće:

- Svaka kompanija koja ima više projekata u različitim državama ili delovima zemlje trebalo bi da primeni ovakav način komunikacije i da iskoristi prednosti koje nudi IPC softver.

Tu je i primer arhitekte koji je putovao kolima na jedno od gradilišta udaljeno stotinama kilometara kada je dobio telefonski poziv u vezi sa projektom na kom je radio. Bilo mu je jednostavno da se zaustavi pored puta i preko svog laptopa pristupi online serveru gde je mogao da vidi sve detalje vezane za problem ali i da napravi neophodne ispravke kako bi realizacija posla mogla biti trenutno nastavljena.

Na sajtu Submittal Exchange možete pronaći još svedočenja klijenata i saznati više detalja o ovoj usluzi (link na kraju teksta).

Na portalu Gradjevinarstvo.rs prenosili smo tekst iz Build magazina o online alatima za komunikaciju prilikom razrade arhitektonskih projekata. Pored sličnih prednosti koje ima i IPC tokom realizacije, arhitektonski oblak ima i druge prednosti:

"U SAD, klasičan CAD softverski paket košta 4.000 dolara i potrebno mu je stalno unapređivanje, dok CAD paket za oblak košta 8.000 dolara i može da mu se pristupi sa četiri do 20 računara, i to – mnogo jeftinijih laptopova relativno slabih karak­teristika (naravno, zavisi i od vrste programa koji se pokreću i veličine podataka na serveru). Posebna prednost jeste to što ovakvi privatni oblaci mogu da drže i otvorene BIM dokumente..." - ceo tekst na linku dole.


Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;