INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Savet zelene gradnje Srbije - zvanična dobrodošlica LEED-u u Srbiji

22.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Dana 22. novembra 2010. godine mogli bismo se jednog dana sećati kao ključnog za iskorak naše građevinske industrije u 21. vek. Tog dana, u hotelu Hyatt u Beogradu, svečano je promovisan Savet zelene gradnje Srbije ili Serbia Green Building Council kako će biti prepoznat među drugim članicama Svetskog saveta za zelenu gradnju - World Green Building Council (linkovi na kraju teksta).

Osnivanjem Saveta, svi koji su na bilo koji način povezani sa građevinarstvom imaće pouzdanog partnera i pravu adresu na koju da se obrate: od studenata i mladih profesionalaca, iskusnih stručnjaka i inženjera svih profila, izvođača radova i proizvođača građevinskih proizvoda, do zakonodavaca i lokalnih samouprava.

Na sajtu Saveta (ilustracija ispod i link na kraju teksta) biće dostupne sve neophodne informacije za dalje usavršavanje, saradnju i povezivanje sa drugim akterima koji su prepoznali zelenu gradnju kao jedini put kojim možemo da nastavimo sa daljim razvojem.

Prvi Savet zelene gradnje osnovan je u SAD 1993. godine a do danas se svetskoj GBC organizaciji pridružilo oko 70 zemalja računajući i nekoliko država koje su u različitim fazama osnivanja svojih nacionalnih saveta i pristupanja svetskoj organizaciji. U našem okruženju Savet zelene gradnje već postoji u Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Albaniji, Grčkoj, Crnoj Gori i Rumuniji, kao i u većini članica EU, Turskoj i Rusiji.

Pored toga, Svetski savet zelene gradnje sa svojim članovima okuplja i preko 15.000 građevinskih kompanija koje čine preko 50% svetskog tržišta građevinske industrije.

Savet zelene gradnje Srbije

Danas, sa kašnjenjem Srbije od sedamnaest godina, nakon tri godine aktivnog pisanja o Savetima za zelenu gradnju sveta, portal Građevinarstvo.rs (i uskoro i novi broj Build magazina), ima zadovoljstvo i čast da predstavi domaću organizaciju koja naše građevinarstvo treba da uvede u novu eru.

Na samom početku tu je osam osnivača koje treba posebno pomenuti:

  • Energo - Energy Efficiency Engineering - promoter organizacije
  • Atelje Grbić
  • BMSK
  • Koling
  • Dunav osiguranje
  • Sauter Building Control Serbia
  • Toplica drvo
  • Terming

Napomena: na kraju teksta vidi profile firmi i linkove ka sajtovima.


Na svečanoj promociji SrGBC-a, Marija Golubović dipl. inž. maš, iz preduzeća Energo, pozvala je sve aktere građevinske industrije da se pridruže organizaciji. Ona je najavila kurseve koji će biti organizovani od strane Saveta zelene gradnje Srbije za pripremu za LEED akreditacije za GA i AP, zatim povezivanje profesionalaca radi bolje komunikacije i dalje promocije zelene gradnje, kao i pružanje tehničkih saveta za usklađivanje sa LEED protokolom proizvođačima uređaja i proizvoda koji se primenjuju u građevinarstvu.

U narednom periodu pred Savetom za zelenu gradnju, ali i pred svima nama koji smo deo građevinske industrije Srbije, predstoji nekoliko važnih zadataka u ovoj oblasti: obrazovanje, tehničko usavršavanje, razmena iskustava i dalje unapređenje celokupnog tržišta. Naravno, razvoj će pratiti i postepena implementacija zakona koji regulišu ovo polje i podižu standarde u cilju očuvanja resursa, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

Podsetimo, zelena gradnja predstavlja obavezu savremenog građevinarstva, naročito u domenu izgradnje zgrada. Zgrade su jedan od najznačajnih faktora za zagađenje životne sredine i to u nekoliko kriterijuma: zauzimanje i uništavanje prirodnog zemljišta, potrošnja resursa i energije, stvaranje efekta “vrelih ostrva”, itd. (pregledajte biblioteku tekstova na našem portalu pomoću pretrage tagovima na kraju teksta).

Strategije koje pruža zelena gradnja, a koje su definisane u okviru LEED protokola (iza kog stoji Savet zelene gradnje SAD - USGBC), mogu znatno da poprave način na koji gradimo. Međutim, iako će Savet za zelenu gradnju Srbije prvenstveno da se oslanja na LEED standard, Marija Golubović je pomenula i druge protokole zelene gradnje kao što je nemački DGNB, britanski BREEAM, australijski Green Star, kineski Green Dragon, itd. (potražite ih na linkovima na kraju teksta). Ona je iskazala spremnost našeg Saveta da redovno prati dešavanja u svim protokolima za zelenu gradnju kako bismo uzeli iskustva iz celog sveta.

Sa nadom u zajednički uspeh u započetom poslu,
u ime Redakcije Infonet Group-a,
Sve najbolje Savetu zelene gradnje Srbije!

Mladen Bogićević
urednik

P.S. Posebnu zahvalnost za prisustvo svečanoj promociji Saveta za zelenu gradnju Srbije dugujemo Borisavu Todoroviću d.i.a. iz firme BMSK.

Linkovi:

  • Savet zelene gradnje Srbije (SrGBC) - zvanično saopštenje - klikni na link
  • Savet zelene gradnje Srbije - www.serbiagbc.org
  • Dunav osiguranje - www.dunav.com
  • Svetski savet za zelene zgrade - World GBC - link
  • DGNB - nemački standard za sertifikaciju održivih zgrada - link
  • BREEAM - evropski i svetski metod sertifikacije u građevinarstvu na osnovu stepena održivosti - link
  • Australijski savet za zelenu gradnju - GBCA i Green Star standard za zelenu gradnju - link
  • Green Dragon - www.greendragonfilm.com
  • Standard za zelenu gradnju - IGCC - fuzija najpriznatijih građevinskih i mašinskih standarda - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;