Standard za zelenu gradnju - IGCC - fuzija najpriznatijih građevinskih i mašinskih standarda

14.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Internacionalni savet za standarde - ICC (International Code Council) sredinom marta objavio je prvu verziju međunarodnog standarda za zelenu gradnju - IGCC (International Green Construction Code - Public Version 1.0) za novogradnju i postojeće poslovne zgrade.

IGCC je usmeren ka značajnom smanjenju potrošnje energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Novi standard zapravo predstavlja fuziju najpriznatijih standarda iz različitih oblasti gradnje: upravljanje vodama, energetska efikasnost, sistemi grejanja, hlađenja i ventilacije, itd.

IGCC zahteva potvrdu efikasnosti zgrade ali i obrazovanje korisnika u vezi sa korišćenjem svih aplikacija u objektu kako bi energetski potencijal zgrade bio u potpunosti iskorišćen.

Kao ključni element ovog standarda ističe se poseban odeljak posvećen prilagođavanju lokalnim zahtevima bilo koje tačke na planeti prema lokalnim prioritetima (jurisdictional electives).

IGCC inicijativa je pokrenuta 2009. godine saradnji sa sponzorima Američkog udruženja arhitekata - AIA i ASTM International (međunarodna organizacija koja je započela kao Američko društvo za testiranje i materijale - American Society for Testing and Materials)

- Preko 20 metoda testiranja, specifikacija performansi, uputstava koje primenjuje ASTM uključeni su u IGCC Public Version 1.0 - kaže James A. Thomas, predsednik organizacije - Naročito u oblasti solarnih tehnologija, procena lokacije i ekoloških aspekata u vezi sa upotrebom cementa i betona.

Razvitak IGCC-a, koji su započeli ICC, AIA i ASTM, implementira i rešenja nekoliko drugih standarda:

  • KGH sistemi - ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers)
  • zelena gradnje - USGBC (U.S. Green Building Council)
  • osvetljenje - IES (Illuminating Engineering Society)

IGCC tako uključuje i ANSI/ASHRAE/USGBC/IES Standard 189.1-2009 za gradnju zelenih zgrada sa izuzetkom stambenih zgrada male spratnosti.

Više o IGCC standardu - Public Version 1.0 pogledajte na linku ispod.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...