INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

USGBC (LEED) na federalnom sudu po privatnoj tužbi zbog "obmanjivanja korisnika"

18.10.2010. | BuildingGreen - EBN

Savet za zelene zgrade SAD (USGBC) naći će se pred federalnim sudom kao optuženi od strane Henry Gifford-a, projektanta i izvođača mašinskih instalacija, zbog navodnog namernog obmanjivanja potrošača i lažno predstavljenih energetskih performansi zgrada koje imaju LEED sertifikat, ali i zato što LEED ugrožava životnu sredinu odvlačeći pažnju potrošača sa proverenih strategija za uštedu energije.

Gifford će se u optužbi oslanjati najviše na studiju iz marta 2008. godine (link na kraju teksta) koju su sproveli NBI (New Buildings Institute) i USGBC, i koja je do danas najsveobuhvatnija studija o stvarnoj potrošnji zgrada sa LEED sertifikatom, i to za novogradnju i veće rekonstrukcije (New Construction and Major Renovations - LEED-NC).

Gifford je već tada ušao u sukob sa USGBC-om. Dok je njihova studija trvrdila da LEED zgrade prosečno troše 25-30% energije manje, Gifford je objavio svoju studiju iste godine (2008) u kojoj navodi da su zapravo 29% manje efikasne.

O detaljima izvođenja statistika svoj komentar je tada dala Nadav Malin u svom blogu na sajtu BuildingGreen.com (link na kraju). Ona se složila sa Gifford-om tvrdeći da je on jedan od retkih projektanata i izvođača koji zapravo znaju koliko njihove instalacije troše. Podvukla je i ono što on spominje u svojoj studiji - da je, na primer, za NBI/USGBC studiju, prosek potrošnje zgrada uzet za sve zgrade bez obzira na godinu gradnje, i da je u odnosu na tako dobijenu potrošnju ustanovljeno da novogradnja po LEED-u jeste efikasnija.

Iako po obrazovanju nije inženjer, Gifford je cenjen u poslu, a naročito kod onih koji prate dešavanja na polju energetske efikasnosti, jer poseduje visoko tehničko znanje o instalacijama koje ugrađuje. Međutim, malo je kolega koji za sada stoje iza njega. On ovo objašnjava time što, navodno, USGBC ima praktično monopol na tržištu i ne možete dobiti neki posao ukoliko nemate sertifikat za pojedince - LEED AP (akreditovani profesionalac), a taj sertifikat ne možete dobiti na osnovu svog rada u oblasti energetske efikasnosti, već samo ako polažete njihove testove.

Borba za tržište - energetska efikasnost protiv zelene gradnje

Tužba je podneta 8. oktobra, a USGBC će zarad ovog slučaja morati da se brani tvrdnjama koje su se retko čule onda kada se borio da privuče što više investitora da podnesu zahtev za akreditaciju svojih objekata, kao i profesionalce da dobijaju sertifikate LEED AP. Prve smo već čuli: zelena zgrada sertifikovana LEED standardom ne garantuje manju potrošnju energije, zapravo, da citiramo jednog od osnivača: "LEED ne garantuje ništa" (LEED doesn't guarantee anything).

Mnoge pozitivne zelene karakteristike za zgrade navedene u LEED standardima tako mogu biti bačene u senku, naročito zbog toga što postoje brojni svetski standardi za potrošnju energije koji su veoma striktni po pitanju prekoračivanja postavljenih granica. Opravdano je zapitati se da li je moguće da "najpopularniji" zeleni standard, kako USGBC tvrdi za LEED, ne može da uključuje garanciju potrošnje?

U SAD je, naročito tokom 2010. godine, sve više priče bilo o Passivhaus kućama zidanim po nemačkom standardu za energetski efikasne kuće. Za razliku od LEED-a, ovaj standard zasniva se isključivo na graničnoj potrošnji za grejanje od 15kWh/m2 godišnje, i to za hladnije klimatske zone, dok je još uvek u toku izrada detaljnog standarda za toplije klime kakav je jug SAD-a. Svakako da će Passivhaus, sa svojim preciznim brojkama biti veliki konkurent standardu koji "ne garantuje ništa".

Sa druge strane, još tokom 2009. godine USGBC je najavio da je počeo da prikuplja detaljnije informacije o potrošnji energije i vode u zgradama sa LEED sertifikatom. Drugi LEED sertifikati, osim onog za nove zgrade, imali su od početka malo strožije i bolje definisane kriterijume i to je jedan od razloga zašto se USGBC odlučio na takav korak.

U poslednje vreme sve su češće pritužbe da USGBC stvara netransparentnu atmosferu u kojoj zgrada nosilac LEED sertifikata ne mora da pokaže istinski postignute rezultate tokom upotrebe. Iako se LEED odnosi u velikom delu i na mnoge druge karakteristike objekta osim efikasnosti, ona ipak jeste presudan detalj za one koji plaćaju cenu energije.

Michael Italiano, jedini od osnivača USGBC-a koji nije na spisku optuženih, rekao je za EBN da nije ispratio detaljno slučaj ali da mu zvuči kao nema puno šanse na sudu:

- LEED ne garantuje ništa, i mislim da LEED daje ljudima alate da to razumeju - kaže on.

Russell Perry, iz SmithGroup-a, potvrđuje da svako ko misli da LEED za nove zgrade garantuje manju potrošnju - greši. On napominje da LEED sertifikat kaže da je zgrada postigla neki standard, a da je potrošnja energije samo jedan od delova u tom standardu.

Napomena: više o zelenoj gradnji, energetskoj efikasnosti, LEED i Passivhaus sertifikaciji, ali i drugim zelenim standardima i standardima energetske efikasnosti pogledajte na tagovima ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;