BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Arhitektonsko staklo - Kina odavno preuzela primat i u staklarskoj industriji

31.08.2010. | Wall Street Journal

Četiri godine nakon otvaranja, Stakleni paviljon (Glass Pavilion, na fotografijama) Toledskog muzeja umetnosti u Toledu, Ohajo, i dalje privlači pažnju posetilaca svojim velikim staklenim površinama na fasadama od zakrivljenog lameliranog stakla.

Ali, staklena fasada po zamisli studija SANAA nije samo zanimljiva arhitektura. Ona u je i primer svetskih kretanja u industriji jer nijedan stakleni element nije proizveden u Toledu, nekadašnjoj prestonici stakla, već u Kini.

Tehnike proizvodnje ovog stakla razvijene su upravo u Toledu, ali svih 360 staklenih fasadnih elemenata ovog paviljona napravljeno je i uvezeno iz Kine:

- Kineske kompanije uspele su da za samo nekoliko godina nadomeste jaz od nekoliko decenija tehnološkog napretka - kaže Quentin R. Skrabec Jr, istoričar industrije sa univerziteta Findlay, Ohajo:

- Kina je danas ono što je Amerika bila krajem 19. veka. Pitsburg je tada bio prestonica čelika, Akron gume, a Toledo je bio grad stakla. Danas u SAD postoje samo 33 linije za proizvodnju stakla od kojih su samo dve ostale u Toledu. Sa druge strane, Kina ih danas ima oko 150.

I tako, 2006. godine kada je građen Stakleni paviljon u SAD nijedan proizvođač nije mogao da isporuči staklo po specifikaciji iako je savijanje i lameliranje stakla osmišljeno i razvijeno upravo u Toledu. Svaki od staklenih panela visok je nešto preko 4m, širok 2,4m, i težak 590kg.

James T. Areddy za Wall Street Journal piše da se Zapad godinama plašio jeftine robe iz Kine, odeće i nameštaja, ali da je Stakleni paviljon primer da je sada došlo vreme i da visoka tehnologija iz Kine potisne domaću industriju.

Za njegov tekst na temu dominacije kineskih kompanija u savremenoj staklarskoj industriji, naročito specijalnih stakala i arhitektonskog stakla, govorio je i Bruce Tsin, menadžer u kompaniji iz Šenzena, Avic Sanxin, koja je dobila posao za isporuku stakla za Stakleni paviljon:

- Kompanije iz SAD žele "lak novac", ne vole rizike i drže se standardnih proizvoda. Mi smo uložili 500.000 dolara u tehnologiju za izradu komplikovanijih stakala.

Više o arhitektonskom staklu iz Kine čitajte na linku ipod - In Toledo, the 'Glass City,' New Label: Made in China.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;