Naučnici definisali prirodni adheziv - neorganski "cement" ostriga

30.08.2010. | Science Daily

Grebeni koje naseljavaju ostrige ostaju pusti jer je povećanje ulova u poslednja dva veka na nekim staništima smanjilo populaciju ostriga za čak 98%. Kako smo više postali svesni uloge koju ostrige imaju za filtriranje vode, smanjenje erozije morskih obala, čuvanje obala od oštećenja u olujama ali i stvaranje staništa za druge organizme, tako je i izučavanje ovih bića postalo interesantnije za naučnike.

Kolonije ostriga štite obale od erozije i oluja kojima odolevaju koristeći
jedinstveni prirodni neorganski cement na bazi kalcijum-karbonata.

Istraživački timovi izučavali su način na koji se formiraju grebeni sa ostrigama ne bi li uspeli da pronađu način za brži oporavak ove vrste na svojim prirodnim staništima. Istovremeno, ispitivani su i materijali kojima se ostrige pričvršćuju jedna za drugu i za morske stene.

Tako su istraživači sa univerziteta Purdue i Južna Karolina dokazali da ostrige proizvode jedinstven adheziv koji se u velikoj meri razlikuje od ostalih materija sa istom ulogom koje koriste druge morske vrste. Naime, ostrige se vezuju neorganskim materijalom - vrstom prirodnog cementa.

Naučnici smatraju da se ovaj materijal može koristiti kao lepak u medicini, ali i za zaštitu objekata na vodi kako se na njih ne bi lepila morska flora i fauna.

- "Cement" ostriga sadrži više gvožđa i proteina od same ljušture. Proteini su ukršteni, ali oni čine samo mali deo ovog adheziva. Veći deo se uglavnom sastoji od kalcijum-karbonata. Zanimljivo je to što ostrige koriste neorganski adheziv za razliku od ostalih organizama.

Sada je na redu da hemičari na osnovu dobijenih analiza organskih i neorganskih delova ovog adheziva naprave formule kojima bi se on mogao sintetizovati, ali i na osnovu kog bi se mogao napraviti materijal za premaz vodenih objekata kako bi se sprečilo lepljenje ostriga na neželjenim mestima - konstrukcijama ili plovilima.

- Ovakva istraživanja su važna jer boljim razumevanjem živog sveta može umanjiti negativne uticaje na konstrukcije proizvodnjom boljih, prirodnih, zaštitnih sredstava, bez korišćenja toksičnih materija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

NIVO 381
NIVO 381
BEOGRAD-VRČIN
www.nivo381.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?