"Sejanje" opeka može smanjiti emisiju ugljen-dioksida

08.08.2010. | MetropolisMag

Opeke nastale u prirodnom procesu interakcije peska, uree, bakterija i kalcijum-hlorida mogu biti čvrste kao mermer, a mogu smanjiti emisiju CO2 za 800 miliona tona godišnje. Ova opeka (uzorak na fotografiji), izum Ginger Dosier, dobitnik je ovogodišnje nagrade 2010 Next Generation koju dodeljuje MetropolisMag.

Pečenje jedne glinene opeke u peći na ugalj koju zagrevamo na 1.000˚C emituje oko 600 grama ugljen-dioksida u atmosferu. Kada se ovo pomnoži sa 1,23 biliona opeka (1.230.000.000.000 komada) koje se proizvedu u svetu svake godine, dobija se veća emisija ugljen-dioksida od one koju emituju svi avioni na svetu.

Ginger Krieg Dosier, proferka na Američkom univerzitetu u Šarjahu, UAE, osmislila je još jednu od alternativa koje mogu da umanje štetan uticaj pečenja opeke za zidanje - proces uzgajanja opeka uz pomoć relativno jeftine tehnologije.

Proces započinje uzimanjem peska, koji se zatim posipa po sloju bakterija, kalcijum-hlorida i uree. Mikrobi u pesku zatim počinju da reaguju sa tom mešavinom tako što postaju lepak koji drži zrnca peska na okupu.

"Sejanjem" nekoliko takvih slojeva dobija se opeka željene visine koja ima mehaničku čvrstoću poput mermera. Dosier kaže da bi korišćenje ovog procesa umesto tradicionalnog pečenja opeke moglo da smanji emisiju ugljen-dioksida makar za 800 miliona tona godišnje.

Za sada ona istražuje načine da ubrza proces "sazrevanja" slojeva koji bi morao da bude nekoliko puta brži da bi mogao komercijalno da se takmiči sa tradicionalnim načinom proizvodnje opeke.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...