IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nagrada za najružniju zgradu Britanije sporna za arhitekte

23.07.2010. | Amanda Baillieu | BD online

Britanski sajt BD online posvećen građevinarstvu organizuje takmičenje za najružniju zgradu u Britaniji. Međutim, ovo je izazvalo reakcije više arhitekata koji tvrde da ovakve stvari dodatno negativno utiču na struku koja već trpi ozbiljne udare: manjak posla, otpuštanja, kresanje plata, povlačenje vladinih investicija za škole, aerodrome itd...


Bridge Academy, investitor Ministarstvo za decu, škole i porodicu i UBS Investment Bank,
autor projekta BDP, izvođač Mace Plus, vrednost 33 miliona funti

Jedan od onih koji se protive ovakvom takmičenju jeste i Charles Holland koji smatra da je ovo nefer udar na profesiju.

- Kolege arhitekte ne i trebalo da preuzimaju na sebe ulogu negativaca kada su oni zapravo nevine žrtve. Fokusiranje na bilo koju zgradu kao smešnu - tvrdi on - zapravo ignoriše užasan proces dobijanja posla i ne baš valjanih klijenata.

- Naravno da i dobre i loše zgrade predstavljaju rezultat mnogo više faktora nego što je to samo arhitekta i arhitektura - odgovara mu Amanda Baillieu, urednik sajta BD online - Ali takav stav zaista maši poentu.

RIBA Stirling Prize - igra na sigurno

Čuvena nagrada Stirling Prize, čiji su novi kandidati proglašeni ove nedelje, ne uzima u obzir sve ove probleme ili daje više poena za arhitekte koje su se borile sa svojim investitorima oko honorara. Tako se nagrada prosto dodeljuje kvalitetu, zgradi koja promoviše jaku ideju o pravcu kretanja britanske arhitekture.

Mnogi za ovu nagradu kažu da isuviše "igra na sigurno" i uzima najozbiljnije one zgrade koje predstavljaju neku vrstu spektakla a ne one koje se na sofisticiraniji način bore sa kompleksijim problemima i šalju manje upadljivu ali vrednu poruku. Međutim, nesporno je da je ona vratila arhitekturu među umetnosti - muziku, slikarstvo, literaturu...


Amanda iznosi stav da arhitektura zapravo želi da se sakrije iza ostalih umetnosti kada treba da prozove svoje lošije primere. Sa njom, i sa takmičenjem koje organizuje sajt koji uređuje ipak se slažu još neki... Stephen Bayley je iste nedelje u Times-u o nagradi Carbuncle Cup rekao:

- Ova nagrada doseže viši nivo participacije intelekta nego što to čini Stirling Prize.

Amanda zaključuje da se kolege arhitekte ne moraju sa tim složiti, ali da se prava mera samopouzdanja profesije nalazi u tome koliko je u stanju da se priča o najgorim, kao što to važi i za najbolje primere.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;