INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gde je živeo Walter Gropius po odlasku u SAD? Kuća osnivača Bauhausa (foto galerija)

13.05.2010. | Jackie Craven | About

Kada je Walter Gropius (18. maj 1883. - 5. jul 1969, osnivač nemačkog pokreta u umetnosti - Bauhaus) došao u Sjedinjene Američke Države podigao je za sebe kuću koja kombinuje Bauhaus stil sa detaljima estetike Nove Engleske.

Kuća za njega i porodicu sagrađena 1938. godine nalazi se i danas u mestu Linkoln, država Masačusets.

Napomene: Autor teksta i fotografija je Jackie Craven (link ka galeriji fotografija na kraju teksta). Više o Bauhaus-u nekad i sad čitajte i na našem sajtu, na linkovima na kraju teksta.

Kuću je podigao uz pomoć tradicionalnih materijala koji se koriste za gradnju u Novoj Engleskoj: drvo, opeka i lokalni kamen. Ali, takođe je koristio i hrom i staklo. Zidom od staklenih prizmi delimično je zatvoren spoljašnji koridor naglašen i nadstrešnicom iznad staze na prilazu kući.

Dečija soba odlikovala se i posebnim detaljem: metalne spiralne stepenice povezivale su spavaću sobu Gropiusove ćerke direktno sa zelenilom oko kuće.

Kuća je građena od ekonomičnih, uglavnom fabrički proizvedenih materijala i elemenata. Nadrstrešnicu nad otvorenom terasom podržavaju metalni stubovi od jednostavnih livenih profila.

Gropiusova žena Isa dosta truda posvećivala je sadnji, baštovanstvu i uređenju pejzaža oko njihove kuće. I sam Gropius se brižno odnosio prema prirodnom okruženju u koje će smestiti dom. Sve zrelo drveće koje je trebalo biti uklonjeno da bi se podigla kuća, zapravo je bilo presađeno.

Rešenje nadrstrešnice u vidu pergole pojavljuje se na nekoliko mesta u samoj kući ostavljajući vezu između zemlje, kuće i neba neposrednijom.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;