Gde je živeo Walter Gropius po odlasku u SAD? Kuća osnivača Bauhausa (foto galerija)

13.05.2010. | Jackie Craven | About

Kada je Walter Gropius (18. maj 1883. - 5. jul 1969, osnivač nemačkog pokreta u umetnosti - Bauhaus) došao u Sjedinjene Američke Države podigao je za sebe kuću koja kombinuje Bauhaus stil sa detaljima estetike Nove Engleske.

Kuća za njega i porodicu sagrađena 1938. godine nalazi se i danas u mestu Linkoln, država Masačusets.

Napomene: Autor teksta i fotografija je Jackie Craven (link ka galeriji fotografija na kraju teksta). Više o Bauhaus-u nekad i sad čitajte i na našem sajtu, na linkovima na kraju teksta.

Kuću je podigao uz pomoć tradicionalnih materijala koji se koriste za gradnju u Novoj Engleskoj: drvo, opeka i lokalni kamen. Ali, takođe je koristio i hrom i staklo. Zidom od staklenih prizmi delimično je zatvoren spoljašnji koridor naglašen i nadstrešnicom iznad staze na prilazu kući.

Dečija soba odlikovala se i posebnim detaljem: metalne spiralne stepenice povezivale su spavaću sobu Gropiusove ćerke direktno sa zelenilom oko kuće.

Kuća je građena od ekonomičnih, uglavnom fabrički proizvedenih materijala i elemenata. Nadrstrešnicu nad otvorenom terasom podržavaju metalni stubovi od jednostavnih livenih profila.

Gropiusova žena Isa dosta truda posvećivala je sadnji, baštovanstvu i uređenju pejzaža oko njihove kuće. I sam Gropius se brižno odnosio prema prirodnom okruženju u koje će smestiti dom. Sve zrelo drveće koje je trebalo biti uklonjeno da bi se podigla kuća, zapravo je bilo presađeno.

Rešenje nadrstrešnice u vidu pergole pojavljuje se na nekoliko mesta u samoj kući ostavljajući vezu između zemlje, kuće i neba neposrednijom.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...