PRIJAVA-468X60-BANNER

Gde je živeo Walter Gropius po odlasku u SAD? Kuća osnivača Bauhausa (foto galerija)

13.05.2010. | Jackie Craven | About

Kada je Walter Gropius (18. maj 1883. - 5. jul 1969, osnivač nemačkog pokreta u umetnosti - Bauhaus) došao u Sjedinjene Američke Države podigao je za sebe kuću koja kombinuje Bauhaus stil sa detaljima estetike Nove Engleske.

Kuća za njega i porodicu sagrađena 1938. godine nalazi se i danas u mestu Linkoln, država Masačusets.

Napomene: Autor teksta i fotografija je Jackie Craven (link ka galeriji fotografija na kraju teksta). Više o Bauhaus-u nekad i sad čitajte i na našem sajtu, na linkovima na kraju teksta.

Kuću je podigao uz pomoć tradicionalnih materijala koji se koriste za gradnju u Novoj Engleskoj: drvo, opeka i lokalni kamen. Ali, takođe je koristio i hrom i staklo. Zidom od staklenih prizmi delimično je zatvoren spoljašnji koridor naglašen i nadstrešnicom iznad staze na prilazu kući.

Dečija soba odlikovala se i posebnim detaljem: metalne spiralne stepenice povezivale su spavaću sobu Gropiusove ćerke direktno sa zelenilom oko kuće.

Kuća je građena od ekonomičnih, uglavnom fabrički proizvedenih materijala i elemenata. Nadrstrešnicu nad otvorenom terasom podržavaju metalni stubovi od jednostavnih livenih profila.

Gropiusova žena Isa dosta truda posvećivala je sadnji, baštovanstvu i uređenju pejzaža oko njihove kuće. I sam Gropius se brižno odnosio prema prirodnom okruženju u koje će smestiti dom. Sve zrelo drveće koje je trebalo biti uklonjeno da bi se podigla kuća, zapravo je bilo presađeno.

Rešenje nadrstrešnice u vidu pergole pojavljuje se na nekoliko mesta u samoj kući ostavljajući vezu između zemlje, kuće i neba neposrednijom.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;