INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Suočavanje sa vodnom krizom u građevinskom sektoru

17.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Sve ozbiljnija globalna kriza s vodom predstavlja veliki izazov. Prema predviđanjima stručnjaka, do 2030. godine doći će do nesklada od 40% između ponude i potražnje za čistom vodom. Građevinski sektor, koji troši oko 15% svetskih zaliha sveže vode, moraće da napravi značajne promene kako bi postao efikasniji u upotrebi vode.

Cement beton

Ilustracija (Foto: Pexels)

Voda je ključna u građevinarstvu, od kontrole prašine, preko hlađenja opreme, do sanitarnih uslova na gradilištima. Međutim, najveći problem predstavlja mešanje i stvrdnjavanje betona.

U proizvodnji betona godišnje se potroši oko milijardu kubnih metara vode. Regulatorna tela, kao što je Construction Leadership Council u Velikoj Britaniji, dala su smernice za smanjenje upotrebe pitke vode u građevinarstvu, ali napredak je spor. Iako postoji rastuća svest o potrebi za održivošću, put ka smanjenju upotrebe vode je nejasan i pun prepreka.

Inovativni materijali

Nove tehnologije u građevinskim materijalima nude bolja rešenja za beton. Kompanije koje proizvode micelijum, beton sa konopljom ili pepelom i zeleni beton nastoje da koriste što manje vode u svojim proizvodnim procesima. Micelijum, koji se dobija iz korenovih struktura gljiva, može se oblikovati u cigle, panele ili blokove, ali je komplikovaniji za proizvodnju i manje izdržljiv od standardnog betona.

Beton koji se pravi od konoplje, kreča i vode lako se uzgaja uz minimalnu upotrebu vode i brzo sazreva u različitim klimatskim uslovima. Iako koristi manje vode od tradicionalnog betona, nije toliko snažan, pa se najčešće koristi za izolaciju ili unutrašnje pregrade.

Beton napravljen od pepela iz uglja koristi 10% manje vode od običnog betona što podržava cirkularnu ekonomiju recikliranjem otpada. Ako bi svi prešli na ovu vrstu betona, globalna potrošnja bi se smanjila za oko 100 miliona kubnih metara godišnje.

Zeleni beton, koji koristi otpadne materijale iz različitih industrija, takođe zahteva manje vode tokom proizvodnje i postaje sve popularniji način za promovisanje održivosti u građevinarstvu.

Smanjenje potrošnje vode u svakodnevnim procesima

Iako su održivi građevinski materijali skuplji i manje izdržljivi od konvencionalnog betona, povećana održivost ne mora uvek značiti povećane troškove.

Jedan od načina na koji građevinske firme mogu da smanje upotrebu vode je korišćenje vode koja nije za piće ali ne unosi štetne materije u beton. Takođe, startapovi u oblasti WaterTech nude tehnologije za smanjenje potrošnje vode i procenu rizika. Na primer, kompanija Waterplan ubrzava prelazak na sigurniji svet za vodu kroz svoju platformu za merenje, reagovanje i izveštavanje o rizicima povezanim sa vodom.

Neki startapovi transformišu vodu kako bi povećali njenu ponudu i mogućnost reciklaže. OceanWell koristi modularnu tehnologiju dubokog morskog pritiska za proizvodnju sveže vode, dok SkyH20 sistemi za generisanje atmosferske vode obezbeđuju obnovljive izvore za komercijalnu i industrijsku upotrebu.

Mnogi investitori ulažu u WaterTech startapove zbog globalne vodne krize izazvane rastućom populacijom i klimatskim promenama. Tržište WaterTech-a je spremno za inovacije i nije pretrpano konkurencijom.

Težak put pred nama

Neophodne su značajne promene u proizvodnji betona, svakodnevnoj upotrebi vode i tretmanu ako građevinska industrija želi da smanji potrošnju vode, a trenutno se nalazi na raskrsnici i mora se posvetiti održivoj gradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;