INFONET-468X60-BANNER

Blokovi na bazi konoplje: Održivi, lakši i ekološki prihvatljiviji od standardnih

05.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U potrazi za ekološki prihvatljivim i održivim građevinskim materijalom istraživački tim koledža inženjeringa Univerziteta Nebraska–Lincoln napravio je kompozit za izradu betonskih blokova na bazi konoplje.

Blokovi su 25% lakši od standardnih (Foto: Univerzitet Nebraska–Lincoln)

Marc Maguire, vanredni profesor Durham School of Architectural Engineering and Construction, ističe da na svetu ne postoji ništa kao ova mešavina koja može drastično da izmeni građevinsku industriju. Ona je lakša od portland cementa, ali ispunjava sve standarde nosivih zidnih jedinica.

Ova održiva materija dobijena je mešanjem vlaknaste unutrašnjosti stabljike konoplje sa vezivima. Maguire navodi da se ovim materijalom uklanja 46kg ugljen-dioksida po kvadratu, što je oko 4 puta više nego kod standardnih betonskih mešavina.

On dodaje da je težina blokova ono što inženjeri žele, ali da to otežava rad zidara. Pomoću novog materijala težina blokova se smanjuje za oko 25 odsto, čime se građevinskim radnicima olakšava posao, a ne gubi se na kvalitetu.

Njegov tim je proizveo 500 blokova od konoplje i sada sledi izgradnja zidova u punoj veličini u njihovoj laboratoriji gde će se testirati otpornost na vremenske uslove, čvrstoća i izolacione sposobnosti.

Nakon što se vest o ovom istraživanju proširila, javili su se zainteresovani investitori, graditelji i proizvođači iz svih krajeva Amerike. Ipak, Maguire kaže da je potrebno sprovesti još istraživanja i da neće uskoro izaći na tržište. Ističe da je važno da postoji potražnja za nečim boljim i da oni nastoje da to naprave.

Pročitajte i kako se konoplja može koristiti kao alternativa čeličnoj armaturi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;