INFONET-468X60-BANNER

MVRDV predstavlja zeleni neboder: Arhitektura koja diše

17.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

MVRDV, renomirana arhitektonska firma, nedavno je predstavila svoj novi projekat - impresivnu kulu visoku 150 metara u Čengduu, Kini. Ovaj toranj će imati atrijum koji se proteže kroz celu visinu zgrade, a bogato zelenilo pomoći će održavanju prijatne temperature.

Kula u Čengduu će biti visoka 150 metara

Kula u Čengduu će biti visoka 150 metara (Foto: MVRDV)

Ovaj projekat nosi naziv "Chengdu Tianfu Software Park High Rise and Cultural Building", a iza njega stoji Chengdu High-Tech Investment Group.

Kula će biti dom kancelarijama tehnoloških firmi specijalizovanih za 5G, veštačku inteligenciju i srodne oblasti, dok će se na donjim spratovima nalaziti maloprodajni objekti. Značajan deo preostalog prostora zauzimaće atrijum, koji će biti kombinovan sa funkcionalnom fasadom.

Atrijum će doprineti boljoj klimatizaciji zgrade

Atrijum će doprineti boljoj klimatizaciji zgrade (Foto: MVRDV)

MVRDV objašnjava da je oblik kule prilagođen kako bi se dobio što bolji pogled na planine na istoku i optimizovala efikasnost prostora. Atrijum će biti delimično otvoren, sa fluidnim linijama koje se spajaju sa tržnim centrom, dok će ga obavijati mrežasta fasada.

Oblik kule prilagođen je kako bi se dobio što bolji pogled na planine

Oblik kule prilagođen je kako bi se dobio što bolji pogled na planine (Foto: MVRDV)

Ovakva konstrukcija omogućava atrijumu da doprinese boljoj klimatizaciji zgrade, jer predstavlja pasivnu poprečnu ventilaciju u odnosu na panele koji će se otvarati na suprotnim stranama fasade, istovremeno smanjujući apsorpciju solarne toplote. Takođe, pruža hladovinu terasama i pomaže u smanjenju potreba za hlađenjem kancelarijskih prostora, čime se smanjuje energetska potrošnja zgrade.

Kulturni centar

Kulturni centar (Foto: MVRDV)

Projekat takođe uključuje manju četvorospratnu zgradu čiji će krov biti dostupan posetiocima u vidu javnog parka. Ovaj dodatni objekat će predstavljati kulturni centar kompanije. U njemu će biti smešten muzej umetnosti, konferencijska dvorana, biblioteka i izložbeni prostor. Posebna pažnja poklonjena je obilnoj dnevnoj svetlosti koja će ispunjavati zgradu zahvaljujući velikim staklenim površinama.

U sklopu Tianfu Software Parka biće izgrađene i druge zgrade. Neke od njih se već grade, ali još nema informacija kada će biti izgrađena MVRDV-ova kula i kulturni centar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;