INFONET-468X60-BANNER

AIA izabrala 10 najboljih primera održive arhitekture - 2010 COTE Top Ten Green Projects

22.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Američko društvo arhitekata – AIA (American Institute of Architects) i njegov Komitet za okruženje – COTE (Committee on the Environment) odabrali su deset najboljih primera održive arhitekture i zelenih rešenja koja štite i unapređuju okruženje. Projekti će biti nagrađeni na AIA 2010 Nacionalnoj konvenciji i izložbi u Majamiju, od 10. do 12. juna 2010. godine (AIA 2010 National Convention and Design Exposition).

355 11th Street - danju

355 11th Street - noću

Projekat: 355 11th Street - Matarozzi/Pelsinger Building, San Francisko; autor: Aidlin Darling Design

Projekat 355 Eleventh je dobitnik LEED-NC Gold sertifikata što predstavlja izuzetan uspeh projektanata s obzirom da je u pitanju adaptacija starog industrijskog objekta koji je upisan u Nacionalni registar istorijskih mesta SAD. Kada se ovome doda i da je urbanistički zavod San Franciska insistirao da se zadrži puna metalna fasada jasno je da je samo inventivnošću mogao biti postignut ovakav uspeh.

Postavljena je nova fasada od perforiranih cink-panela iza kojih se nalazi zastakljena fasada. Ova podfasada može se videti samo u večernjim časovima i noću kada su u objektu upaljena svetla. Do tada, objekat je samo kubus obložen metalnim pločama kao što je uvek i bio (fotografije iznad).

Program koji sprovodi COTE - Top 10 zelenih projekata (Top Ten Green Projects program), sada je napunio već 14 godina i predstavlja najpoznatije priznanje za održivi dizajn u SAD. Sasvim na dnu možete pronaći link ka stranici na sajtu AIA gde su linkovi ka svakom od projekata. Dodatno, tamo možete pogledati detaljnije opisane različite aspekte svakog projekta: finansije, projektovanje, rešenja, uticaj na okruženje...

Komisiju za 2010 COTE Top Ten Green Projects činili su: Peter Busby, Assoc. AIA, Int'l. Assoc. AIA, Busby Perkins & Will; Robert Harris, FAIA, Lake Flato Architects; Denis Hayes, The Bullitt Foundation; Lisa Heschong, Heschong Mahone Group, Inc.; Alison G. Kwok, AIA, University of Oregon; Elizabeth I. Ogbu, Assoc. AIA, Public Architecture.

Projekat: City of Watsonville Water Resources Center, Watsonville, Kalifornija; autor: WRNS Studio

Centar za vodne resurse u Votsonvilu, Kalifornija je funkcionalno, obrazovno i vizuelno proširenje fabrike za preradu otpadnih voda. Nova zgrada od 1.500m2 predstavlja mesto na kom se sastaju vodni sistemi tri različita grada i okruga, i mesto na kom će moći da se odvija saradnja po pitanjima upravljanja, čuvanja i kvaliteta vode u dolini Pajaro. U zgradi su smeštene administrativne prostorije, laboratorija za testiranje kvaliteta voda i obrazovni centar.

Projekat: KAUST, Thuwal, Kraljevina Saudijska Arabija; autor: HOK

KAUST – Univerzitet za nauku i tehnologiju kralja Abdulaha (King Abdullah University of Science and Technology) nova je internacionalna ustanova visokog obrazovanja usmerena na istraživanja u oblasti energije i zaštite životne sredine. Ovo je prva zgrada u Saudijskoj Arabiji koja je ponela LEED sertifikat, a ujedno predstavlja i primer najvećeg objekta koji je dobio LEED Platinum – najviša klasa zelene zgrade.

Water Center, foto: Bruce Damonte

KAUST, Saudijska Arabija

Projekat: Kroon Hall - Yale University, New Haven, Konektiket; autor: Hopkins Architects and Centerbrook Architects & Planners

Kroon Hall je izgrađen na brownfield parceli i postignuta je efikasnost net zero zgrade (o net zero kućama pogledajte više na našem sajtu). Autori projekta postavili su novi standard za škole širom SAD. AIA ističe da zgrada, ne samo da ograničava loš uticaj na životnu sredinu zadovoljavajući se ulogom održive, već inspiriše i ohrabruje ljude da njihov stil življenja postane održiviji.

Kroon Hall - eksterijer

Kroon Hall - enterijer

Projekat: Manassas Park Elementary School + Pre-K, Manassas Park, Virdžinija; autor: VMDO Architects, P.C.

MPES, zgrada osnovne škole, projektovana je sa premisom da se od ljudi, naročito dece, ne može očekivati da čuvaju ili štite nešto što ne razumeju. Tako je škola dizajnirana kao nastavno sredstvo koje usmerava pažnju dece na očuvanje životne sredine. Odluke tokom projektovanja donošene su tako da se postigne što veća frekvencija detalja koji predstavljaju potencijalno mesto za uticaj na ekološku svest kod dece.

Projekat: Manitoba Hydro Place, Winnipeg, Manitoba; autor: Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects and Smith Carter Architects and Engineers

Manitoba Hydro Place nalazi se u klimatskim uslovima u kojima se fluktuacije temperature kreću oko 70ºC godišnje. Osnova forme slova A izabrana je zato što može da sakupi maksimalnu količinu energije sunca i vetra kako bi obezbedila 100% svežeg vazduha tokom 24 sata. Sa ukupnom potrošnjom od 88 kwh/m2/godina, gledajući po zahtevima za energijom, ovo je najefikasnija velika kancelarijska zgrada u Severnoj Americi, sa 66% boljim karakteristikama od nacionalnog standarda. Naravno, uz takav kvalitet unutrašnjeg vazduha i efikasnost, zgrada je postigla LEED Platinum.

Manassas Park School

Manitoba Hydro Place

Projekat: Michael J. Homer Science & Student Life Center, Atherton, Kalifornija; autor: Leddy Maytum Stacy Architects

Ova zgrada, sa nešto preko 4.000m2, sadrži osam sofistikovanih učionica, amfiteatar za 700 slušalaca, salu za ručavanje sa 350 mesta sa kompletnom komercijalnom kuhinjom, kao i administrativne kancelarije.

Projekat: Omega Center for Sustainable Living, Rhinebeck, Njujork; autor: BNIM Architects

Omega centar za održivo življenje – OCSL dizajniran je rako da prečišćava vode, vraća čistu vodu u lokalne vodosisteme i obrazuje korisnike u vezi sa ovim procesom. Za ovo je izabrana tehnologija Eco-Machine koja za prečišćavanje vode koristi i zemljište, biljke i sunčevu svetlost. Dodatno, postignut je net zero, nulti nivo energetske potrošnje.

Homer Center, foto: Tim Griffith

Omega Center

Projekat: Special No. 9 House, New Orleans, Luizijana; autor: KieranTimberlake potpis John C. Williams Architects

Kuća Special No. 9 projektovana je za fondaciju Make It Right. Kuća je građena u okviru programa ove fondacije za izgradnju 150 jeftinih i održivih domova za  stanovnike dela Nju Orleansa pod imenom Lower Ninth Ward, koji su raseljeni nakon uragana Katrina. Ova kuća je zato prilagođena za tipsku gradnju koja uključuje i prefabrikaciju.

Projekat: Twelve|West, Portland, Oregon, autor: Zimmer Gunsul Frasca Architects LLP 

Twelve|West, poslovno-stambena 23-spratnica očekuje da dobije LEED Platinum sertifikat za nove zgrade (LEED NC) kao i LEED CI za poslovne prostorije. U unutrašnjosti je u dobrom delu ostao sirovi beton kako bi bilo što manje završnih radova i obezbedila termička masa većeg kapaciteta. Korišćenjem 3D simulacija procenjeno je da će uštede energije biti za oko 45% niže od osnovne propisane granice.

Special No. 9 House

Twelve|West, foto: Tim Hursley

Linkovi:

Više o projektima i na ovim linkovima:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;