INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavak gradnje najviše zgrade na svetu

26.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon skoro decenije prekida, horizont Saudijske Arabije ponovo će biti obogaćen impresivnom građevinom. Jeddah Tower, čija je izgradnja nedavno nastavljena, obećava da će premašiti sve arhitektonske rekorde.

U zgradi će biti smešten hotel, stambeni i poslovni prostor, kao i vidikovac

U zgradi će biti smešten hotel, stambeni i poslovni prostor, kao i vidikovac (Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company)

Ova monumentalna građevina, delo čikaškog studija Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, trebalo bi da se uzdigne na neverovatnih 1.000 metara, čime će zaseniti čuvenu Burj Khalifu u Dubaiju.

Dizajn kule odiše modernošću i elegancijom. Sa svojim staklenim fasadama i trouglastim osnovom, kula će biti domaćin luksuznom hotelu Four Seasons, modernim stambenim prostorima, kancelarijama i vidikovcu koji će pružiti pogled kao nijedan drugi.

Jeddah Tower biće visok 1.000 metara

Jeddah Tower biće visok 1.000 metara (Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company)

Iako je početak izgradnje obeležen 2013. godine, put do njegove realizacije bio je ispresecan raznim izazovima. Među njima su i problemi sa izvođačima radova, posebno nakon što je Binladin Group izgubila prava na projekt zbog političkih previranja u zemlji.

Međutim, uprkos svim preprekama, vizija kule ostaje nepromenjena. Saudijska Arabija je poznata po svojim ambicioznim građevinskim projektima, a Jeddah Tower će svakako biti kruna tog trenda.

Izgradnja je započeta 2013. godine

Izgradnja je započeta 2013. godine (Foto: S Nitzold, Wikipedia Commons)

Osim ove kule, kraljevina planira niz drugih "giga projekata", uključujući futuristički grad The Line. Iako Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija i mnogi drugi kritikuju ovakve poduhvate, nema sumnje da Saudijska Arabija teži da postavi nove standarde u svetu arhitekture.

U svetlu ovih razvojnih planova, Jeddah Tower će biti više od obične zgrade - biće simbol nove ere za Saudijsku Arabiju i njen doprinos globalnoj arhitektonskoj sceni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;