INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Razvijen beton koji uklanja štetne materije iz vazduha

07.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Poznato je da je saobraćaj jedan od najvećih izvora zagađenja životne sredine. Zato su se inženjeri iz Koreje dosetili da bi bilo sjajno kada bi putevi mogli da pomognu u prečišćavanju vazduha.

Istraživanje sprovedeno u tunelu

Istraživanje sprovedeno u tunelu (Foto: Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology)

Naime, dok se ne pređe na "zelenija" vozila, moramo naći načine da smanjimo zagađenje. Naučnici su razvili beton koji neke od štetnih materija u vazduhu pretvara u bezopasne i dokazali da zahvaljujući ovom betonu vazduh u tunelima može biti čistiji.

Njihovo istraživanje oslanja se na premaz titanijum dioksida na betonskim sistemima. On reaguje na sunčevu svetlost i proizvodi molekule reaktivne vrste kiseonika koji zahvaljujući jakoj oksidativnoj moći razlažu štetne čestice u vazduhu kao što su isparljiva organska jedinjenja, oksidi azota, oksidi sumpora i amonijak.

Istraživači sa Korejskog instituta za građevinarstvo i građevinsku tehnologiju (KICT) razvili su ovu vrstu fotokatalitičkog betona i testirali je u saobraćajnom tunelu. Na zidove su postavili dodatno osvetljenje kako bi podstakli reakcije u betonu.

U tunelima je zagađenje obično veće u odnosu na otvoreni prostor zbog slabije cirkulacije vazduha. Tokom testiranja naučnici su ustanovili da su nivoi azotnih oksida opali za oko 18% tokom 24 sata, a kao krajnji produkt reakcije dobijena je so formirana delom iz sadržaja kalcijuma u ​​betonu.

Titanijum dioksid reaguje sa svetlošću

Titanijum dioksid reaguje sa svetlošću (Foto: Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology)

Naučnici ističu da bi ovaj proces trebalo da omogući fotokatalitičkom betonu neograničeno funkcionisanje, bez potrebe za dodatnim održavanjem u odnosu na običan beton.

U drugom slučaju uspeli su da smanje nivoe azot-oksida za 45% ili čak za neverovatnih 70% kada su upareni sa grafenom.

Navode da će nastaviti istraživanje ove tehnologije u cilju njene komercijalizacije i veće efikasnosti.

Dr Jong-Won Kwark, glavni istraživač projekta, navodi da tehnologija izgradnje koja koristi fotokatalizatore može imati trenutni efekat na smanjenje štetnih čestica. U planu je saradnja sa lokalnim samoupravama u cilju demonstracije na drugim lokacijama i komercijajlizacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;