INFONET-468X60-BANNER

UNStudio osvaja srce Madrida na takmičenju za obnovu železničkog čvora

24.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Prvo mesto u dizajnerskom takmičenju za Madrid-Chamartín Clara Campoamor osvojio je UNStudio zajedno sa b720 Arquitectura i inženjerskom firmom Esteyco. UNStudio se tako izdvojio među uglednim firmama u industriji.

Pobednički projekat obnove železničke stanice

Pobednički projekat obnove železničke stanice (Foto: UNStudio)

Ovu vest je objavio Adif Alta Velocidad (AV), sponzor takmičenja, i istakao da je pobednički projekat nadmašio konkurente među kojima su BIG, Foster + Partners, OMA, Zaha Hadid Architects, Grimshaw, RSHP i Souto de Moura.

Ben van Berkel, iz tima UNStudio, izjavio je da su oduševljeni što je njihov dizajn izabran za ovaj ambiciozni projekat urbane obnove. Naglasio je da Madrid postaje jedan od najprivlačnijih i uzbudljivijih gradova u Evropi.

Prilikom obnove biće zadržan stari krov stanice

Prilikom obnove biće zadržan stari krov stanice (Foto: UNStudio)

Dodao je da će transformacija oživeti ovaj deo grada i doprineti stvaranju novih zelenih površina u Madridu. Posebno je naglasio važnost saradnje sa lokalnim partnerima koja je dovela do velikog uspeha ovog projekta.

Cilj takmičenja je bilo pronalaženje najboljeg rešenja za obnovu železničkog čvora Madrid-Chamartín Clara Campoamor, kako bi on postao sinonim održivosti, povezanosti i integrisane mobilnosti.

Autori su vodili računa o održivoj gradnji

Autori su vodili računa o održivoj gradnji (Foto: UNStudio)

Takmičenje je započeto 2020. godine, a žiri koji je imao 16 članova jednoglasno je odabrao pobednika. Tako je projekat dobio maksimalan broj bodova i pohvaljen je za funkcionalnost, izvodljivost, pristupačnost, integraciju u okolinu i ekološku održivost.

Tim je odlučio da ne menja celu strukturu, već da zadrži originalne svodove krovova stanice kao poseban element prošlosti i budućnosti. Pogled na okolinu je naglašen pomoću stepenastih terasa čime je zgrada stopljena sa okolnim parkovima.

Obnovljena stanica privlačiće više ljudi

Obnovljena stanica privlačiće više ljudi (Foto: UNStudio)

Van Berkel je objasnio da je glavni cilj bio da sačuvaju i unaprede postojeći kompleks stanice, aktivirajući njegovu okolinu kroz kombinaciju različitih programa. Prema njegovim rečima, novi prostor će znatno doprineti razvoju ovog dela grada, privući će nove ljude i unaprediti kvalitet života u ovom delu Madrida.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;